Начало / Uncategorized / Откриха рецепта на Хипократ в Синайския манастир

Откриха рецепта на Хипократ в Синайския манастир

В библиотеката на манастира посветен на св. Екатерина на Синай е открит ръкопис от VI в. сл. Хр., който съдържа рецепта на „бащата на медицината“, древногръцкия лекар Хипократ, съобщават световните агенции.

Ръкописът е открит по време на реставрационни работи в библиотеката. За находката лично е съобщил министърът на древността и антиките в Египет Халед Ел-Енани. В откритите ръкописи се съдържат и три други рецепти, написани от анонимни писари. Един от ръкописите съдържа и рисунки на лековити билки. 

Намереният артефакт се отнася към ръкописите, известни под названието „палмпсести“. Ръкописите от този тип се създават на два слоя. Надписите на първия сой са били изтрити, а отгоре са били изпосани отново. 

„Това е било направено, заради високата цена на кожата по онова време,“ – обяснява Ахмед Ал-Нимер, ръководител на Коптската археологическа документация в Министерството. „Вторият слой на „палимпсеста“ съдържа текст от Библията, известен като „Синайски моноскрипт“. Той бил много разпространен през средните векове.

В библиотеката на Синайския манастир има повече от шест хиляди ръкописа. Най-старията от тях е датиран от IV в. пр. Хр. Около 600 от ръкописите са написани на арабски, гръцки, етиопски, коптски, арменски и сирийски. Манастирът пази и ръкописи на славянски. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...