Начало / Коментар / Сега не е време да се говори за монархия в Русия

Сега не е време да се говори за монархия в Русия

Ръководителят на Отдела за външни църковни връзки към РПЦ-МП Волоколамски митрополит Иларион Алфеев, наскоро говори за многото предимства на монархията над другите форми на държавно управление (тук), като подчерта, че Руската православна църква ще вземе участие в дискусии по темата. 

С мнение по този повод излезе и видният руски епископ Тихон Шевкунов, който е ръководител на Културния отдел при Московската патриаршия и игумен на Сретенския манастир. Според него сега не е най-подходящото време за дискусии свързани с възстановяването на монархията. 

„Вътре в Църквата има хора, които се застъпват за възстановяването на монархията. Аз мисля, че ако нашето общество е узряло за обсъждане на този въпрос, а Църквата ще вземе активно участие в тази дискусия“.

Изказването си митрополит Иларион направи в ефира на предаването „Църквата и светът“ по телевизия Русия 24, след като бе запитан за мнение по отношение на изявлението на Грузинския патриарх Илия II за възможността монархията в Грузия да бъде възстановена

Митрополит Иларион заяви още, че изразява своето лично мнение и припомни, че монархията, според него, има много предимства в сравнение с другите политически форми на управление. 

Сегашната 2017 г. бележи стогодишнината от абдикацията на цар Николай II от трона и премахването на монархическата форма на управление. Има периодични дискусии относно възстановяването на монархията в Русия, особено дискусиите се развиват в средите на православните. В Сретенския манастир новата катедрала, която е посветена на новомъчениците и изповедниците на Руската църква от социализма е завършена за стогодишнината от абдикацията на царя и кървавата руска революция. 

Може би вярваме и възприемаме, че това е специалния път на Русия, специално време, в което Русия би могла да влезе в специален път, но наистина да говоря за това сега, струва ми се е напълно безсмислено. Някои мислят, че това трябва да узрее, а други смятат, че не сме готови или пък, че времето е безвъзвратно изгубено,

казва епископ Тихон в отговор на въпрос във връзка с монархията. По думите му монархията днес лесно може да бъде идализирана, но и там със сигурност има минуси. Въпреки това монархията е част от естественото съзнание на Църквата. 

Според митрополит Иларион Алфеев, системата, в която един човек е помазан за цар от Бог чрез Църквата, а не се избира за период от време, е форма на управление, която исторически е доказано, че има много предимства в сравнение с останалите форми на управление. Въпреки това, той също така отбелязва, че Църквата е на неутрална позиция по отношение на всички политици, избрани от народа. 

Църквата е лоялна към всяка власт, докато действията й не станат в разрез с християнския морал,

казва митрополит Иларион. Повтаряйки тези думи, епископ Тихон заявява, че той самият е заклет монархист, но още в началото на 1990 г. е осъзнал, че „Православната църква може да живее във всяка държава“. По думите му истинската монархия, която ще е близо и до Бога, трябва да бъде заслужена. „Не знам доколко това може да се случи, обаче“, завършва думите си епископ Тихон. 

По материали от Православие ру

За Ангел Карадаков

Виж още

Живите камъни

През последните месеци, когато управляващата сглобка започна да се разглобява, интензивно се заговори за държавните ...