Начало / Коментар / Сега не е време да се говори за монархия в Русия

Сега не е време да се говори за монархия в Русия

Ръководителят на Отдела за външни църковни връзки към РПЦ-МП Волоколамски митрополит Иларион Алфеев, наскоро говори за многото предимства на монархията над другите форми на държавно управление (тук), като подчерта, че Руската православна църква ще вземе участие в дискусии по темата. 

С мнение по този повод излезе и видният руски епископ Тихон Шевкунов, който е ръководител на Културния отдел при Московската патриаршия и игумен на Сретенския манастир. Според него сега не е най-подходящото време за дискусии свързани с възстановяването на монархията. 

„Вътре в Църквата има хора, които се застъпват за възстановяването на монархията. Аз мисля, че ако нашето общество е узряло за обсъждане на този въпрос, а Църквата ще вземе активно участие в тази дискусия“.

Изказването си митрополит Иларион направи в ефира на предаването „Църквата и светът“ по телевизия Русия 24, след като бе запитан за мнение по отношение на изявлението на Грузинския патриарх Илия II за възможността монархията в Грузия да бъде възстановена

Митрополит Иларион заяви още, че изразява своето лично мнение и припомни, че монархията, според него, има много предимства в сравнение с другите политически форми на управление. 

Сегашната 2017 г. бележи стогодишнината от абдикацията на цар Николай II от трона и премахването на монархическата форма на управление. Има периодични дискусии относно възстановяването на монархията в Русия, особено дискусиите се развиват в средите на православните. В Сретенския манастир новата катедрала, която е посветена на новомъчениците и изповедниците на Руската църква от социализма е завършена за стогодишнината от абдикацията на царя и кървавата руска революция. 

Може би вярваме и възприемаме, че това е специалния път на Русия, специално време, в което Русия би могла да влезе в специален път, но наистина да говоря за това сега, струва ми се е напълно безсмислено. Някои мислят, че това трябва да узрее, а други смятат, че не сме готови или пък, че времето е безвъзвратно изгубено,

казва епископ Тихон в отговор на въпрос във връзка с монархията. По думите му монархията днес лесно може да бъде идализирана, но и там със сигурност има минуси. Въпреки това монархията е част от естественото съзнание на Църквата. 

Според митрополит Иларион Алфеев, системата, в която един човек е помазан за цар от Бог чрез Църквата, а не се избира за период от време, е форма на управление, която исторически е доказано, че има много предимства в сравнение с останалите форми на управление. Въпреки това, той също така отбелязва, че Църквата е на неутрална позиция по отношение на всички политици, избрани от народа. 

Църквата е лоялна към всяка власт, докато действията й не станат в разрез с християнския морал,

казва митрополит Иларион. Повтаряйки тези думи, епископ Тихон заявява, че той самият е заклет монархист, но още в началото на 1990 г. е осъзнал, че „Православната църква може да живее във всяка държава“. По думите му истинската монархия, която ще е близо и до Бога, трябва да бъде заслужена. „Не знам доколко това може да се случи, обаче“, завършва думите си епископ Тихон. 

По материали от Православие ру

За Ангел Карадаков

Виж още

292686.p

Децата в Църквата

Когато някои хора казват, че не желаят да заведат децата си на църква, да не ...