Начало / Uncategorized / Руският патриарх Кирил ще посети Унгария през 2018 г.

Руският патриарх Кирил ще посети Унгария през 2018 г.

Министърът на външноикономическите връзки и външните работи на Унгария Петер Сийярто е поканил Руския патрирах Кирил да посети страната идната година и да вземе участие в предаването на недовършената още православна катедрала в Хавизе, предаде РИА Новости. 

Ще се видим идната година. Надяваме се да ни окажете честта и да ни посетите,

е заявил министър Сийярто на среща с руския патриарх в Москва. По думите на самия Сийярто, патриарх Кирил е „потвърдил намерението си да посети Унгария“.

„През май на следващата година, очакваме патриарх Кирил да посети Унгария и да участва в предаването на недовършената катедрала (в Хевиз),“ – каза министърът на външните работи по време на срещата с първия заместник-председателят на Съвета на федерацията Николай Федоров.

По-рано тази година Руската православна църква и правителството на Унгария подписаха споразумение за разпределението на 2,4 милиарда форинта (около 8,1 милиона долара), за възстановяване на три православни храма в страната и изграждането на още един. Става въпрос за възстановяване на катедралата Успение Богородично в Будапеща, храма на Светата Троица в Мишколц и църквата на Св. Николай Мирликийски в Ток. В допълнение на това ще бъде построен и нов православен храм в град Хевиз.

Краят на реставрацията на църквата „Успение Богородично“ е насрочен за края на годината. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците от СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село ...