Начало / Uncategorized / Пловдивският митрополит Николай ще освети базиликата край Добромирци

Пловдивският митрополит Николай ще освети базиликата край Добромирци

николайМитрополит Николай ще освети в четвъртък православен храм – базилика край с. Добромирци, която проф. Николай Овчаров разкри по време на проучванията си миналия месец.

В продължение на 10 дни в края на май и началото на юни екипът на Овчаров работи в района на село Добромирци, община Кирково. Археолозите откриха уникална средновековна църква от 13-14. в. Тя е наричана от местните жители Ени Клисе (новата църква). Проф. Овчаров уточни, че са запазени високи зидове на храма с характерния за това време градеж с дървени греди (сантрачи) с подравняване с тухлени парчета с немного качествен хоросан. Църквата е с дължина 11 м и  ширина 5 м, тя е еднокорабна с полукръгла абсида, като отстрани има две малки ниши от север и от юг. Църквата е двускатна църква, една от обикновените църкви за този период, като зидовете са запазени до 2,5 м височина.
Интересно е, че в хода на  проучванията под църквата от 13-14. в. археолозите попадат на по-ранна църква, датирана от 9-10. и началото на 11. в. Тя е голяма изненада за нас като тип. Това е трикорабна базилика с размери 11 на 9 метра“,  обясни проф. Овчаров. Ученият коментира, че подобна на тази църква е и църквата „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали. 

„Много интересни са 3-те гроба в северния кораб на ранната базилика от 9-10. век. Попаднахме на две детски погребения, които са  добре оформени гробници като малки саркофази, покрити с плочи, споени с хоросан отстрани“, поясни Овчаров. 

Третият гроб е извън църквата в западната й част. „Той е на възрастен човек. Допускаме, че това е гроб на лице, което е имало някакви заслуги към изграждане на храма, навярно това е дарителят или ктиторът на ранната църква“, обясни археологът Овчаров.  
„Това, което открихме при тези разкопки, не противоречи на изказаната хипотеза през 1960 г., че навярно в този район между Бенковски и Добромирци е преживял последните си години патриарх Евтимий“, поясни археологът проф. Овчаров. Разкопките край Добромирци бяха спонсорирани от златоградчани.

Текст: Ирина Ангелова, в-к Стандарт

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...