Начало / Uncategorized / Археолози откриха тъкани от времето на царете Давид и Соломон

Археолози откриха тъкани от времето на царете Давид и Соломон

Изследователи от университета в Тел Авив откриха в долина Тимна, в южната част на Израел оцветени платове и семена на растения от времето на царете Давид и Соломон.

Учените датират находките от около 1000 години преди новата ера. Парчетата плат са открити в древно находище на мед в Тимна. Те са изтъкани от различни материали и се различават по цветове, орнаменти и материал.

Повечето от ранните находки на тъкани, обикновено са изработени от овча вълна. Остатъците от ленени платове, които са намерени по време на разкопките, изглежда са били донесени или от северен Израел, или от долината Йордан.

Изследователите откриха остатъци от текстил, от който били изработени дрехи, шатри, чанти и въжета. Това е уникална находка, тъй като преди не са намирани тъкани от този период. “Открихме изкусно украсени тъкани с проста плетка, носени от представители на висшите слоеве в обществото. Такива дрехи били високо ценени от квалифицирани занаятчии, които използвали пещи за топене и били отговорни за технически сложния процес на топенето на медта”, обясни ръководителят на разкопките.

Освен текстила археолозите открили и голямо количество семена на седем вида растения, които съществували в Израел и са споменати в Библията. Това са два вида житни култури (пшеница и ечемик) и пет вида плодове (фурми, нар, смокини, грозде и маслини). По думите на ръководителя на разкопките, археолози за пръв път откриват добре съхранени семена от тази епоха в големи количества: “С помощта на съвременни методи можем да реконструираме например различни сортове вино от времето на цар Давид, да разберем процеса на култивирането на тези растения”.

За Николина Александрова

Виж още

Свещеното Предание

Животът на Божия народ се нарича Свещеното Предание. Старозаветното свещено Предание е отразено в Библейските ...