Начало / Новини / Австрия е една от първите държави, която се готви да приеме официално геноцида над християните в Ирак и Сирия

Австрия е една от първите държави, която се готви да приеме официално геноцида над християните в Ирак и Сирия

Австрия е една от първите държави в света, която се опдготвя официално да признае геноцида над християните в Ирак и Сирия, както и да подкрепи плав за защита на християните и помощ на жертвите на геноцида, съобщават световните агенции. 

Националният съвет на Австрия официално призна, като „ужасяващи зверства“, извършените терористични атаки от групировката „Исмялска държава“, извършени срещу християните и другите религиозни малцинства, и се ангажира с изпълнението на най-малко три от седемте точки от плана за помощ на жертвите на геноцида. 

Планът призовава за създаването на така наречената „зона за сигурност“ в района, където да бъдат приемани бежанци, бягащи от зверствата на терористите, както и натрупването на военните сили на международната коалиция в борбата срещу „Ислямска държава“. Съвета призовава още международната общност да подкрепи „глобална кампания в защита на християните, които са жертва на геноцид по вина на джихадистите“. 

Според доклад изготвен от християнски организации в Близкия Изток от 50 до 80% от християнското население в Ирак и Сирия е избягало от 2011 г. насам. Сред причините, които християните изтъкват за бягството си са: разширяването на военния конфликт, почти пълното унищожаване на много от най-старите християнски градове в долината на Ниневия, в северната част на Ирак, емиграцията на семейства, разпадането на местните общности, високи нива на инфлация, увеличаване на бедността, загуба на работни места и не на последно място зверства и насилие. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Четиридесет дни от кончината на блаженопочившия и приснопаметен Български патриарх Неофит

Изпълниха се четиридесет дни от блажената кончина на предстоятеля на Българската православна църква – Българския ...