Начало / Uncategorized / Археолози откриха епископски печат на Свети Николай Мирликийски на Перперикон

Археолози откриха епископски печат на Свети Николай Мирликийски на Перперикон

Голям манастирски комплекс и други култови сгради очакват да разкрият археолозите това лято в южното подградие на Перперикон. Това прогнозира ръководителят на екипа проф. Николай Овчаров.

Той уточни, че миналата година в тази част е разкрита значителна по мащаб епископска базилика от V-VI век с размери 35 м. на 14 м., която няколко пъти е преустройвана, първо през IX-XII век и по- късно XIII в., но въпреки това се е запазила като голяма сграда и през средновековния период.

„Този сезон търсим в района около тази базилика голям раннохристиянски център. Няма много данни за тази епоха. Само в т. нар. Псевдо-Епифаниев списък от XII в., в който се говори за голямата епископия Родопи, обхващаща цялата планина”, коментира професорът.

Още през първата седмица на проучванията археолозите попаднаха и на първата сериозна находка – оловен печат от XI-XII в. От едната страна е изобразен св. Николай, светецът покровител на епископа, а от другата – текст, който предстои да бъде разчетен. По думите на проф. Овчаров най – вероятно става въпрос за печат на един от епископите на Перперикон и областта Ахридос. Намерени са още монети от епохата на император Юстиниян. В западната част на базиликата вече се очертават помещения и кладенец, открита е и част от колона.

„Тази огромна базилика се оказа най-голямата, разкривана до този момент в Родопите. Сега сме се насочили в секторите около нея. Очакваме там да излезе голям манастир, да има култови сгради , където са се извършвали кръщения. Очакваме да разкрием и други жилищни сгради и евентуално – епископски дворец, защото, без съмнение, тази катедрала от V-VI век е била епископска църква”, уточнява проф. Н. Овчаров.

Професорът коментира, че идеята е базиликата в южното подградие на Перперикон да се реставрира по метода анестилоза. Но това ще бъде на по –късен етап по проект. През тазгодишния археологически сезон предстои сериозна работа. Вече са наети около 70 души работници. Бюджетът за разкопките е целева субсидия от 180 000 лева и ще се работи три месеца до септември.

И това лято нe стихва потокът от туристи на Скалния град на траките.Сред посетителите бе директорът на Института по география на Полската академия на науките, придружаван от своя колега от БАН.

Автор: Ирина Ангелова, Кмета БГ

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...