Начало / Новини / Бачковският манастир пази частица от ризата на Св. Богородица

Бачковският манастир пази частица от ризата на Св. Богородица

Малка частица от честната риза на Пресвета Богородица се пази в Бачковската света обител. Тя е вградена в модел на риза в омален формат и поставена в рамка, за да бъде непокътната.

Светинята е дарение от грузинската църква на Бачковския манастир като още едно доказателство за близките отношения и признателност между двете църкви- българската и грузинската. Скъпият дар е донесен от Тбилиси миналата година през месец август, при честванията на 1100 годишнината от успението на свети Йоан Рилски, от епископ Герасим (Шарашенидзе), който отговаря за външните работи на Грузинската православна църква.

Именно в неговата епархия се пази цялата одежда на Божията майка.

Денят, в който се отдава почит е на втори юли.

На този ден тази година за първи път светинята ще бъде изложена в манастирския храм „Успение Богородинчно“ в манастира за всеобщо поклонение на миряните просещи застъпничеството на Божията Майка, чрез дрехата носена лично от нея. Игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон заяви пред Добротолюбие, че светинята с частицата от честната риза на Пресвета Богородица ще бъде изложена за полонение и на празника Успение Богородично на 15 август. Тук ви предлагаме тропара по случай празника “ Полагане честната дреха на Пресвета Богородица във Влахерна „.

За Ангел Карадаков

Виж още

Четиридесет дни от кончината на блаженопочившия и приснопаметен Български патриарх Неофит

Изпълниха се четиридесет дни от блажената кончина на предстоятеля на Българската православна църква – Българския ...