Начало / Uncategorized / Литва напълно отхвърли легализирането на гей браковете

Литва напълно отхвърли легализирането на гей браковете

Парламентът на република Литва напълно отхвърли предложението за легализиране на браковете между лица от един и същи пол, миналата седмица.

Гласуването на законопроекта беше отложено най-малко за половин година – до 15 юни. 29 депутати гласуваха в полза на изменение на гражданския кодекс, срещу-59 и 20 се въздържаха. По същият начин протече гласуването срещу законопроекта в първия етап. Сега, обаче проектозаконът беше изцяло отхвърлен, като 64 членове на парламента гласуваха против връщането на законопроекта за преразглеждане.

Според анкетно проучване, повече от 80% от литовците са категорично против всякаква форма на партньорство между лица от един и същи пол, а броят им надхвърля 90% сред гласоподавателите на управляващата партия.

„В Литва стана навик да се гласува не според волята на мнозинството от хората и моралните принципи, а да се хареса на либералните медии и бюрократите в Брюксел. Националният консенсус по моралните въпроси не трябва  да бъде нарушен … Това решение … изглежда вдъхновяващо събитие за традиционните избиратели в Литва“, каза политологът от Вилнюския университет Витаутас Синица.

Литовската законодателна комисия наскоро гласува в подкрепа на Закона за съжителството, според който съжителстващите лица, които не възнамеряват да се оженят и нямат поколение, не трябва да се считат за семейство. Въпреки това, двама литовски транссексуални мъже са спечелили правото на законно признаване на пола. На 7 април 2017 г. градският районен съд на Вилнюс задължава Гражданския регистър във Вилнюс да промени личните документи за самоличност на мъжете. С цел получаване на юридическо признаване по полов признак, без да се подлагат на задължителна смяна на пола. На 2 май 2017 г. същият съд постанови, че Гражданският регистър на Вилнюс трябва да промени маркера на пола и персоналния идентификационен номер на жалбоподателя.

Литва е една от европейските държави, които все още се противопоставят на признаването на всякаква форма на хомосексуални съюзи. Бракът е определен единствено като съюз между мъж и жена в конституциите на Армения, Беларус, България, Хърватия, Унгария, Латвия, Литва, Молдова, Черна гора, Полша, Сърбия, Словакия и Украйна, въпреки че Хърватия и Унгария признават сексуалните партньорства.

За Николина Александрова

Виж още

В село Беден събират дарения за довършване на параклис

В девинското село Беден започна кампания за събиране на дарения за довършване на параклиса „Успение ...