Начало / Uncategorized / Румънската православна църква ще прослави двама нови  светци

Румънската православна църква ще прослави двама нови  светци

Румънската православна църква възнамерява да канонизира двама нови светци подвижници. По време на заседанието на Синода на епархията в Молдова и Буковина, което се проведе в Яш на 15 юни бе предложено да се канонизират двама нови светци. Това са митрополит Йосиф (Наниеску) и подвижника Георгий Лазар.

За дата за честване на паметта на митрополит Йосиф бе предложен 26 януари, а за отбелязване паметта на  Георгий Лазар 17 август.

Митрополит Йосиф е роден през 1820 г. в семейството на  свещеникът Ананий Михалаша и получава в Св.Кръщение името Йоан. Той е отгледан от майка си, т. като баща му умира когато Йоан е на една година. През 1831 г. заминава за Яш, а след това е живял в манастира „ Св. Спиридон“ под ръководството на Варлаама Кузы Сардеона. Ръкоположен е за йеромонах на 29 август 1850 г., а през 1860 г. той е удостоен със сан архимандрит. Архимандрит Йосиф се проявява в областта на духовното образование в Букурещ, където е бил учител по религия в редица колежи и гимназии.

В периода 1870 г. – 1871 г. той е бил ректор на семинарията в Букурещ. На 23 април 1872 е ръкоположен за епископ на Мира Ликийска. На 10 юни 1875 г е издигнат за митрополит на Молдова и умира като такъв на 26 януари 1902 г. Заради любовта си към болните и бедните и грижите за тях е наречен “ Милостивий. „

mosu-gheorghe_w1500_h2000_q100Старецът Лазар, както го наричат и досега, е роден в община Сугат, в областта Алба, в 1846 г. Когато навършил 24 години, родителите му го оженили и го оставили за наследник на тяхното имущество. С жена си живял около 20 години и били благословени от Бога с пет деца. Те водели свят християнски живот, с благоразумие в работата, в пост и молитва, и милостиня. Основна негова грижа била придобиването на добродетели.

През 1884 г. отишъл да се поклони на Гроба Господен и живял в манастирите в Йорданската пустиня, както и в Синай, повече от една година. След това се подвизавал около една година и половина на Света Гора и се върнал в родината си. Живял още много години със семейството си и подсигурил децата си, всичко до 1890 г., когато заминал като поклонник в молдовските манастири.

След 1894г. се установява в град Пятра-Нямц, където живее отшелнически в камбанария на катедралата „Св. Стефана Велики“ в центъра на града в продължение на 26 години, до смъртта си. Той е живял в строг пост и молитва, без отопление, без легло, без обувки на краката си. Умира на 15 август 1916 г. и е погребан в гробището на града. През 1934 г. мощите му са пренесени в криптата на манастира Вератек.

За Николина Александрова

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...