Начало / Новини / Скандал между Гърция и Турция заради четенето на Корана в църквата „Св. София“ в Истанбул

Скандал между Гърция и Турция заради четенето на Корана в църквата „Св. София“ в Истанбул

Министерството на външните работи на Гърция осъди четенето на Корана и молитвата в църквата „Св. София“ в Истанбул. От турското външно министерство отговориха също остро, съобщава РИА Новости. 

Скандал за четенето на Корана в църквата „Св. София“ в Истанбул се разразява между гръцкото и турското външно министерство. По-рано днес от Гърция осъдиха четенето на свещената книга за мюсюлманите. 

„Ние осъждаме четенето на Корана и провеждане на молитви в присъствието на началника на Дирекцията по вероизповеданията на Турция, в църквата „Света София“, което беше излъчено по държавната телевизия в Турция,“ – се казва в изявление на гръцкото външно министерство.

„Света София“ е обявена за паметник, признат от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Четенето на Корана е опит църквата да бъде превърната в джамия.  Четенето на Корана и провеждането на молитви и други действия обиждат цялата международна общност, която трябва да се отговори на този въпрос.“ – казва още Министерството на външните работи на Гърция.

По думите им четенето на Корана е провокация към религиозните чувства на християните по целия свят. 

„Призоваваме Турция да демонстрира поведението на една модерна и демократична страна и да защити вселенския характер на „Света София“, както и да бъде спазена дългата традиция на този паметник,“ – се казва в изявлението.

По-късно днес от Външното министерство на Турция също отговориха на критиката. От там заявиха, че 

Гръцкото министерство на външните работи, вместо да поздрави турския народ по време на свещения месец Рамадан, избра да наруши четенето на Корана и молитвата в църквата „Св. София“,

се казва в изявлението. От външното министерство на Турция заявиха, че гръцките власти са отхвърлили исканията на мюсюлманите – цитати от Корана да бъдат четени в историческата джамия в Солун. 

По-рано днес стана ясно, че Съединените щати са призовали турското правителство да запази статута на катедралата „Св. София“ в Истанбул, като се има предвид историята и значението на църквата за вероизповеданията, заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт. 

На редовния брифинг вчера тя е била попитана от журналисти за позицията на Вашингтон по повод проведената мюсюлманска молитва в знаменитата църква.

Църквата „Св. София“ има изключителна важност. Ние призоваваме правитеството на Турция да съхрани статута й по такъв начин, който би позволил да бъде уважена сложната й история,

е заявила Науърт. Говорителят заявява още, че църквата „Св. София“ има голямо значение не само за мюсюлманското вероизповедание и затова турското правителство трябва да има предвид това. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Спомнихме си за прот. Радослав Яков

На 3 декември (събота) си спомнихме за прот. Радослав Яков. Панихида бе отслужена от протосингела ...