Начало / Новини / САЩ призова Турция да уважава историята на църквата „Св. София“ в Истанбул

САЩ призова Турция да уважава историята на църквата „Св. София“ в Истанбул

Съединените щати призовават турското правителство да запази статута на катедралата „Св. София“ в Истанбул, като се има предвид историята и значението на църквата за вероизповеданията, заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт, съобщава РИА Новости. 

На редовния брифинг вчера тя е била попитана от журналисти за позицията на Вашингтон по повод проведената мюсюлманска молитва в знаменитата църква.

Църквата „Св. София“ има изключителна важност. Ние призоваваме правитеството на Турция да съхрани статута й по такъв начин, който би позволил да бъде уважена сложната й история,

е заявила Науърт. Говорителят заявява още, че църквата „Св. София“ има голямо значение не само за мюсюлманското вероизповедание и затова турското правителство трябва да има предвид това. 

20110812122705Повече от 1000 години църквата „Св. София“ е била най-голямата църква в целия християнски свят. След падането на Константинопол, катедралата е превърната в джамия, но през 1934 г. с указ на тогавашния държавен глава Кемал Ататюрк, църквата „Св. София“ е превръната в музей и е включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. 

Миналата година турският президент Тайип Ердоган заяви, че по време на мюсюлманския пост Рамадан всеки ден в църквата „Св. София“ ще се чете Корана. Тогава турските действия предизвикаха остра реакция от много държави и международни организации. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Спомнихме си за прот. Радослав Яков

На 3 декември (събота) си спомнихме за прот. Радослав Яков. Панихида бе отслужена от протосингела ...