Начало / Uncategorized / В Православието всичко е за Христос

В Православието всичко е за Христос

Православието не е религия, а начин на живот, чийто център е Иисус Христос. То, като начин на живот, лекува това, от което сме заболели и може да ни върне в онова състояние на цялостност, което е било изначалното намерение на Бога за човека.  И защото Православието не е религия, то може да ни предложи промяната на сърцето, която идва със задълбочаването на връзката ни с нашия Създател.

Тази промяна започва с покаянието, а това е онзи момент, когато решим да се върнем в чистото състояние на общение с Бога, за което сме и създадени. Когато се отречем от себе си, ние ставаме различна личност посредством действието на Божията благодат. Ако нашето естество е нарушено заради грехопадението, то чрез покаянието ние се връщаме в онова състояние, за което сме създадени.

„Не може да се каже, че Християнството е религия. Християнството е откровение за вечността и живота. Ангелите се радват неизказано, за това, че Бог се откри мистично на Своето творение – човека. Нашата човешка природа стана част от тайната на Светата Троица и това за нас е велик дар, който обаче ние дори не оценяваме. Вместо това затъваме в суетата на този свят. Дадена ни е възможността да се подготвим за вечността, да победим злото и завинаги да бъдем заедно с Небесния ни Отец. (Стареца Тадей Витовнишки)“

С любов в Христа,

Игумен Трифон, м-р „Христос Спасител“, щата Вашингтон, САЩ

Превод: Божин Дончев

За Божин Дончев

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...