Начало / Uncategorized / Президентът Румен Радев се срещна с патриарх Неофит и митрополитите от Св. Синод

Президентът Румен Радев се срещна с патриарх Неофит и митрополитите от Св. Синод

„Българската православна църква е пазител на вярата и изконните духовни ценности съхранили българския народ през вековете във времена на тежки изпитания за страната ни и винаги ще се ползва от подкрепата на президентската институция и на мен като държавен глава”, това заяви президентът Румен Радев по време на срещата с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод на БПЦ-БП.

Тя се състоя днес в Синодната палата по инициатива на синодалните архиереи и премина в дух на взаимно уважение и разбирателство, съобщи Отдел Връзки с обществеността при Св. Синод.

В хода на разговора бяха набелязани сферите, в които двете институции влизат във взаимодействие и могат да си сътрудничат и бе изразена готовност от двете страни за по-нататъшен диалог и сътрудничество между Президентството и Българската православна църква в името на единството на българския народ и благото на страната.

DSC_2052Г-н Президентът сподели своето виждане за законови промени, които да гарантират независимостта на вероизповеданията в страната от външни сили и чужди държави, както и сигурността на българските граждани и България, и изслуша вижданията на членовете на Светия Синод начело с Патриарх Неофит по този въпрос.

Румен Радев пое ангажимент да инициира работна среща по въпросите на религиозното образование с участие на традиционните вероизповедания в страната и ангажираните с това държавни институции.

В края на срещата Негово Светейшество патриарх Неофит подари на президента Румен Радев, от името на Св. Синод, икона на Божията Майка, като пожела Тя да го пази и води по нелекия му път на държавен глава. От своя страна Румен Радев благодари за оказаната му чест.

Източник: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Представители на различни институции ще дарят време в кампания в дома за стари хора в Благоевград

Хора от различни сфери се включват в кампанията „Дари време“ в дома за възрастни хора ...