Начало / Uncategorized / Мощите на един от основателите на монашеството могат да бъдат пренесени от Египет в Русия

Мощите на един от основателите на монашеството могат да бъдат пренесени от Египет в Русия

Руската православна църква и Коптската църква са обсъждали възможността за пренасяне мощите на един от основателите на монашеството в Русия, предаде РИА Новости, цитирайки прессекретаря на Руския патриарх, свещеникът Александър Волков.

„Ние отправихме предложение до Коптската църква, а сега остава въпросът да бъде решен“, каза Волков.

Той каза също, че патриарх Кирил е обсъдил този въпрос с Коптският патриарх Тавадрос II. Също така, този въпрос е бил повдигнат по време на срещата  миналата неделя в катедралата „Христос Спасител“ с коптската делегация. „Патриархът повтори нашата готовност и желание от страна на Руската църква „.

„Може би вече сте видели опашките от хора, които желаят да почетат мощите на св. Николай, които бяха пренесени от гр. Бари“, каза Руският патриарх на срещата с представителите на Коптската църква.

Други подробности не сте посочват и не е ясно чий свети мощи иска да измоли Руската православна църква.

Коптски духовници пристигнаха в Москва, с цел поклоничество в православните манастири на Русия, в съответствие с решението на патриарх Кирил и Тавадрос II. Това пътуване е отговор на посещението през ноември месец миналата година на делегация на Руската православна църква в Египет.

Монашеството възниква първоначално в Египет през III-IV век. В египетските земи са се подвизавали св. Антоний Велики, Пахомий Велики, Макарий Велики.

За Николина Александрова

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...