Начало / Uncategorized / В Албания се унищожават православни светини

В Албания се унищожават православни светини

Унищожаването на православни храмове в Албания се превърна в обичайна практика. В някои случаи разрушаването и разпродаването на светини се осъществява от самата държава. Преди известно време, в централната част на Албания бяха унищожени уникалните стенописи на известния зограф от XVI век Онуфрий, за което съобщи AgionOros.

Друг удар върху православното наследство на региона е унищожаването на манастира на „Св. Атанасий“, основан през 1797г. Поради бездействието на властите, които конфискували манастирските сгради и не успели да вземат мерки за възстановяването на паметника, манастирът е претърпял непоправими щети през зимата на 2016 – 2017г. В момента манастирът е в руини.

Много предмети от православни манастири и храмове са били изнесени в чужбина и продавани на черния пазар. Преди няколко месеца, неизвестни лица са откраднали 18 икони от византийската църква „Св. Марина“ в Ламбово. Държавните институции в град Премети, под предлог за „събиране на стари дългове“, позволили да бъдат откраднати от православната църква „Въвеждане на Пресвета Богородица“ икони и църковна утвърд .

Митрополит Коницкий Андрей подчертава, че не само православната църква, но и гърците в Албания са подложени на силен натиск: конфискация на имущество, преследвани и дори арести. „Албанците не крият своите планове за изграждане на „Велика Албания“, която включва големи части от съседните православни държави“, казва епископът.

За Николина Александрова

Виж още

„Първом търсете Църството Божие“ – тема в седмичния подкаст на сайта „Добротолюбие“

Уважаеми сушатели, в брй 34 на подкаста „Духовни полета“ Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев ...