Начало / Uncategorized / Азербайджанска телевизия излъчи клип, в който се осквернява грузински храм

Азербайджанска телевизия излъчи клип, в който се осквернява грузински храм

Грузинската патриаршия изрази болка и разочарование във връзка с действия срещу грузинския Курмухски храм „Св. Георги“ в Кахския район, регион Саингило (историческа грузинска област). Патриаршията смята съдържанието на клипа за „богохулно и обидно за Православната църква“.

Азербайджанската телевизия „Arb“, в поредицата си „Фернандо в града“ е заснела кадри в храма, където младеж в олтара на църквата, „с неприлични маниери пее „Ave Maria“ от Шуберт“.

„За съжаление, това е вторият случай на грубо и нахално отношение към този паметник, който ни става известен. Припомняме ви, че през 2015 г. телевизионната компанията «АТВ», отново в този храм засне клип със светотатско съдържание.

Курмухският  храм е молитвено място с голяма благодат, той е признат както от християни, така и от мюсюлмани. Затова е необяснимо и изключително разочароващо, че неприлични деяния са извършени в този храм… „, се казва в изявлението на Грузинската патриаршия.

Грузинската патриаршия се обръща с жалба към азербайджанските власти и духовният водач на азербайджанския народ, с искане за своевременна проверка на фактите и предприемане на подходящи мерки.

„Надяваме се, че съществуващите отношения между нашите страни и религиозните ни лидери ще гарантира навременното коригиране на положението.“,се казва в изявлението на Грузинската патриаршия.

В официалните канали на поредицата кадрите от олтара са изрязани и нашият екип не успя да намери пълен запис на епизода.

За Николина Александрова

Виж още

Започва дарителска кампания за храма в село Голема Раковица

Недалеч от София, в полите на Средна гора, на хълма срещу увековечената в разказа на ...