Начало / Новини / Вчера митрополит Серафим отвори вратите на храм посветен на св. Лука Симферополски

Вчера митрополит Серафим отвори вратите на храм посветен на св. Лука Симферополски

На 11 юни, когато Православната църква чества паметта на Свети Лука, в приземния етаж на новостроящата се черква в  Гоце Делчев бе открит храм „Св. Лука, архиепископ Кримски и Симферополски“, съобщи Дарик.

Храмът е част от църквата „Рождество Христово“ и единствен в България, съобщи Неврокопският митрополит Серафим пред стотиците миряни, които снощи и днес преди обед дойдоха на водосвета, на великата вечерня и светата литургия, отслужени от владиката Серафим, Врачанския митрополит Григорий, който е бил монах в близкия манастир „Св. Георги“ край Хаджидимово и игумена на Рилския манастир. 

На църковното тържество присъстваха кметът Владимир Москов, заместник-кметът Валери Сарандев, председателят на Общинския съвет Ангел Гераксиев, депутатите Богдан Боцев и Димитър Гамишев, спомоществователи и дарители. За квартала, в който продължава довършването на черквата „Рождество Христово“, два дни беше истински празник. Набирането на средства продължава съобщи владиката Серафим и благодари на всички, които със средства, материали и труд помагат за строителството и за специалното съдействие от страна на Община Гоце Делчев и кмета Москов.

„Спомням си деня, когато беше направена първата копка на храма „Рождество Христово“ – 1 септември 1999 г., сподели Даниела Крантева, която живее до черквата. Кварталът ни беше преживял няколко тежки загуби на млади хора, мои връстници, и както обикновено се случва, точно в 640-420-goce-delchevтакива моменти вярата е най-силна. Идеята да бъде съграден храм бе толкова силно прегърната от всички! Толкова сплотени и мотивирани хора, в името на една кауза не бях виждала – жалко, че някои от тях не доживяха днешния ден, който за всички нас е празник! Радвам се, че живея точно на това място и точно с тези хора – делото на баба Атлаза Щерева, на покойната баба Мария Бутракова, и на всички останали, които направиха възможен днешния ден, е свято дело“, допълни тя.

Снимка: Маргарита Петкова, Дарик
 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...