Начало / Uncategorized / Рилският манастир има безусловно право на голяма държавна субсидия

Рилският манастир има безусловно право на голяма държавна субсидия

Една статия съобщи тези дни, че в Рилския манастир започва спасителен за стенописите авариен ремонт на централния манастирски храм и на крило от манастира, а парите не достигат.

Веднага след това съобщение от две изречения авторката Боряна Цонева с агресивен тон от девет кладенеца вода носи, за да убеди читателя колко този манастир и игумена му епископ Евлогий ограбват бедните хорица. „И докато игуменът проси пак пари от държавата, търговията под манастирския покрив върви с пълна сила.” – настройва ни към осъждане журналистката. И ние започваме да лаем в тон с нея, защото винаги имаме за какво да оплюем Църквата и служителите й, пък ако нямаме, ще го измислим – колко му е.

В настървение, точно като уж журналистката Цонева, увлечена в атака ad hominem, ние губим ума си, чрез който можем и да разберем какво ни казва игуменът епископ Евлогий, да разберем защо Рилският манастир има абсолютното право на целева субсидия от държавата, която да е много по-голяма от тази за който и да е друг манастир или религиозен храм в България,

да разберем защо е грешно решението на Министерския съвет и премиера Бойко Борисов да разделя държавната субсидия по равно между трите ставропигиални манастира – Рилския, Троянския и Бачковския.

А е толкова просто разбирането: Рилският манастир задължително трябва да получава от държавата най-голяма и без-ус-ло-вна финансова поддръжка, защото е паметник на културата с национално и световно значение и е под закрилата на ЮНЕСКО. А Република България има договор с ЮНЕСКО, подписала е Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство още през 1974 година и е препотвърждавала този свой подпис. Тоест и в момента като „страна по тази конвенция, признава задължението си да осигури идентификация, защита, съхранение, популяризация и предаване на бъдещите поколения на посоченото в чл. 1 и 2 културно и природно наследство, разположено на нейната територия. Тя трябва да се стреми да полага максимални усилия за осъществяването на тази цел, като използва както наличните си ресурси, така и международната помощ и сътрудничество, които могат да й бъдат оказани във финансово, художествено, научно и техническо отношение.” (Чл.4). Правителството на България е длъжно „да включи опазването на това наследство в програмите на общото планиране” (Чл.5). Или казано с други думи –

като драстично намали субсидията към Рилския манастир и я изравни с тази за други манастири-паметници само с национално значение, държавата ни в лицето на Министерския съвет може да е в нарушение на чл.4 и чл.5 от Конвенцията на ЮНЕСКО.

Защото на практика по никакъв начин от степента на държавната поддръжка не личи, че България приема собствения си паметник със световно значение в листата на ЮНЕСКО като толкова значим.

И за да не личи безотговорността на държавата, идва армията плюещи Църквата, манастира и игумена, която пренасочва вниманието ни, пренасочва мислите ни и дава опорната точка, че „Рилският манастир е най-богатият в България” и видите ли никой не му бил длъжен. Обаче истината е една и тя е подписана и подпечатана – държавата е длъжна безусловно да осигурява и финансира всички дейности по укрепване, възстановяване и съхраняване на всички автентични елементи на Рилския манастир, заради които той е културен паметник със световно значение в листата на ЮНЕСКО. Всеки опит за бягство от тази отговорност не е в добра посока, защото се отразява и на международния авторитет на България.

Както и всяко сравнение и изтъкване на един ставропигиален манастир над друг, извън определеното културно значение, е неадекватно и пошло; и ако животът на манастира е съсредоточен само в съревноваване с други свети обители за повече медийно присъствие, туристи и пари, а не в развиване на духовен живот, „надежда всяка тука оставете”…

За повече грижа на държавата, Църквата и на всеки един от нас за наследството ни от св. Иван Рилски на Господа да се помолим!

Автор: Венцислав Сотиров

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...