Начало / чудеса / Св. Порфирий и Св. Паисий извършиха чудеса в Гърция

Св. Порфирий и Св. Паисий извършиха чудеса в Гърция

Гръцките медии съобщават за две чудеса на светите Паисий Светогорец и Порфирий Кавсокаливит, предава AgionОros, цитирано от predanie.bg.

На 22 април 16-годишният Димитриос Николопулос паднал от покрива на басейн в гр. Ксанти и осем дни се намирал в състояние на кома. Лекарите от централната болница в гр. Кавала, където бил спешно изпратен, считали, че младежът е на прага на смъртта и не давали никакви практически шансове за неговото оздравяване.

Известният гръцки вестник „Еспрессо” се свързал бащата на младежа, Василиос, и със свещ. Йоан Марелис. Именно отец Йоан благословил момчето, когато се намирало в интензивното отделение и се молил за неговото оздравяваване. След като интервюирали двамата, а и други свидетели на чудото,  журналистите публикували обширен материалза него. 

Всичко започнало, когато вече отчаялите се родители узнали от свои приятели за свещеник Йоан Марелис, предстоятел на храма „Св. Георги” в гр. Ксанти, където се пазела  скуфия на преп. Паисий Светогорец.

„Реших, че няма да успея да взема скуфията на св. Паисий, тъй като в този момент тя се намираше в  град Александруполис, далече от тук. Най-доброто решение в този момент беше да помоля игумения Анна, от манастира на св. Порфирий Кавсокаливит, да ми даде епитрахила на светеца, който се пази в тази обител. Отидох в Кавала, където се намираше пострадалият Димитриос и започнах да се моля за неговото оздравяване. По тялото на момчето нямаше здраво място, целият бе потрошен” – разказва отец Йоан.

Свещеникът помолил лекарите и медсестрите за позволение да  положи епитрахила на преп. Порфирий върху главата на Димитриос. В този момент всички присъстващи се помолили за оздравяването на момчето.

„Казах „Христос воскресе”, тъй като това се случи в пасхалния период. В този момент медицинската апаратура, свързани с юношата, започна да издава звуци, нещо се случваше с болния именно в този момент“ – продължава своя разказ свещеника.

На следващия ден на отец Йоан се обадил развълнуваният Василиос Николопулос. Подробности за този разговор духовникът  разказва пред журналистите: „Случи се чудо! Юношата започнал да мърда своите ръце и крака! Лекарите признали, че това, което се случва, е невероятно. Вседствие на сериозните наранявания на мозъка, докторите практически не смятали, че пациентът ще оздравее. Обаче Димитрий дошъл в пълно съзнание. Мозъкът възстановил своята работа. Ние преживяхме чудо, молихме се през цялото време. Нашият син бе спасен!”

Информацията за чудото бе потвърдено и от обитателите на манастира на преп. Порфирий Кавсокаливит. Две седмици след тези събития в болницата на гр. Кавала се случило и друго чудесно събитие.

На 22-годишен младеж била поставена диагноза „клинична смърт” в болницата в Кавала. Родителите на младия мъж възложили цялата си надежда на Бога и на молитвеното застъпничество на преп. Паисий. След като в болницата била донесена скуфията на преп. Паисий Светогорец, младият човек напълно се възстановил.

За Ангел Карадаков

Виж още

Момче проходи отново след тежка операция (ВИДЕО)

В социалните медии бе споделено видео на момче, което буквално оставя патериците. Случката е от ...