Начало / чудеса / Св. Порфирий и Св. Паисий извършиха чудеса в Гърция

Св. Порфирий и Св. Паисий извършиха чудеса в Гърция

Гръцките медии съобщават за две чудеса на светите Паисий Светогорец и Порфирий Кавсокаливит, предава AgionОros, цитирано от predanie.bg.

На 22 април 16-годишният Димитриос Николопулос паднал от покрива на басейн в гр. Ксанти и осем дни се намирал в състояние на кома. Лекарите от централната болница в гр. Кавала, където бил спешно изпратен, считали, че младежът е на прага на смъртта и не давали никакви практически шансове за неговото оздравяване.

Известният гръцки вестник „Еспрессо” се свързал бащата на младежа, Василиос, и със свещ. Йоан Марелис. Именно отец Йоан благословил момчето, когато се намирало в интензивното отделение и се молил за неговото оздравяваване. След като интервюирали двамата, а и други свидетели на чудото,  журналистите публикували обширен материалза него. 

Всичко започнало, когато вече отчаялите се родители узнали от свои приятели за свещеник Йоан Марелис, предстоятел на храма „Св. Георги” в гр. Ксанти, където се пазела  скуфия на преп. Паисий Светогорец.

„Реших, че няма да успея да взема скуфията на св. Паисий, тъй като в този момент тя се намираше в  град Александруполис, далече от тук. Най-доброто решение в този момент беше да помоля игумения Анна, от манастира на св. Порфирий Кавсокаливит, да ми даде епитрахила на светеца, който се пази в тази обител. Отидох в Кавала, където се намираше пострадалият Димитриос и започнах да се моля за неговото оздравяване. По тялото на момчето нямаше здраво място, целият бе потрошен” – разказва отец Йоан.

Свещеникът помолил лекарите и медсестрите за позволение да  положи епитрахила на преп. Порфирий върху главата на Димитриос. В този момент всички присъстващи се помолили за оздравяването на момчето.

„Казах „Христос воскресе”, тъй като това се случи в пасхалния период. В този момент медицинската апаратура, свързани с юношата, започна да издава звуци, нещо се случваше с болния именно в този момент“ – продължава своя разказ свещеника.

На следващия ден на отец Йоан се обадил развълнуваният Василиос Николопулос. Подробности за този разговор духовникът  разказва пред журналистите: „Случи се чудо! Юношата започнал да мърда своите ръце и крака! Лекарите признали, че това, което се случва, е невероятно. Вседствие на сериозните наранявания на мозъка, докторите практически не смятали, че пациентът ще оздравее. Обаче Димитрий дошъл в пълно съзнание. Мозъкът възстановил своята работа. Ние преживяхме чудо, молихме се през цялото време. Нашият син бе спасен!”

Информацията за чудото бе потвърдено и от обитателите на манастира на преп. Порфирий Кавсокаливит. Две седмици след тези събития в болницата на гр. Кавала се случило и друго чудесно събитие.

На 22-годишен младеж била поставена диагноза „клинична смърт” в болницата в Кавала. Родителите на младия мъж възложили цялата си надежда на Бога и на молитвеното застъпничество на преп. Паисий. След като в болницата била донесена скуфията на преп. Паисий Светогорец, младият човек напълно се възстановил.

За Ангел Карадаков

Виж още

За едно чудо на св. Порфирий Кавсокаливит

През пролетта на 1995 г. Елени Констандулаки от Ханя (о. Крит), завършила Белградския богословски факултет, ...