Начало / Новини / Откриха кости на монаси-революционери в Троянския манастир

Откриха кости на монаси-революционери в Троянския манастир

Уникална находка от 1876 година откриха в Троянската света обител по време на разчистване на монашески калии в най-старото-западно крило на манастира, съобщи БТА, позовайки се на игумена на св. обител Величкия епископ Сионий.

При разчистване на най -старото крило, на светата обител, където днес е изложена новата сбирка от икони, към музейния комплекс, в стар сандък братята от манастира откриват два черепа и надпис. На единият от черепите е изписано „ йеромонах х. Сава”, а другият череп е без надпис, разказа епископ Сионий. В овехтелия сандък е намерен надпис „Два черепа на монаси-революционери посечени в двора на манастира. 1876 г”.
Епископ Сионий каза, че заедно с братята от манастира, историци и краеведи, ще се опитат да открият на кой монах е и другия череп. Но известно е че Троянската света обител е тясно свързана с революционно –освободителните борби в България. По думите на епископ Синоий манастирът многократно е приютявал апостолът на свободата Васил Левски, който е създал единственият в страната революционно –монашески комитет в манастира, в който са участвали много монаси, между които Максим, Партений, Кирил и др. В този революционен комитет заедно монаси и младежи е наброявал 80 души, разказа игуменът. Начело на комитета е бил поставен като председател архимандрит Макарий, подведен под клетва от самия Левски.
С намирането на уникалната находка, ще се хвърли още светлина върху жестокото потушаване на Априлското въстание и участието на монаси от Троянски манастир в него ,смята епископ Сионий.

Епископът каза още, че на 8 юни в Светата обител ще бъде показана новооткритата находка. Официално ще Посетителите на манастира ще могат да видят и реставрирана монашеска килия, в която е живял игумена на манастира архимандрит Хаджи Филотей, който заедно с Захарий Зограф са изографисали новата манастирска църква.

В библиотеката, в новооткритите музейни сбирки всеки ще може да се запознае с историята на манастира, неговото място в образователното дело, и в революционно освободителните борби. Откриването на библиотеката и показването на уникалната сбирка от икони, реставрирането на помещенията в които те се помещават е станало възможно, каза епископ Сионий благодарение на финансовата помощ оказана на светата обител от българското правителство, чрез Министерството на финансите.

Той благодари на правителството и е уверен , че и в бъдеще то ще подпомага, както е изразило готовност, финансово пълното възстановяване на най-старото западно крило на манастира. За да се превърне светата обител в привлекателно място за поклонници и туристи, за да се съхрани във вековете историята и паметта на българщината и Българската православна църква.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...