Начало / Новини / Откриха кости на монаси-революционери в Троянския манастир

Откриха кости на монаси-революционери в Троянския манастир

Уникална находка от 1876 година откриха в Троянската света обител по време на разчистване на монашески калии в най-старото-западно крило на манастира, съобщи БТА, позовайки се на игумена на св. обител Величкия епископ Сионий.

При разчистване на най -старото крило, на светата обител, където днес е изложена новата сбирка от икони, към музейния комплекс, в стар сандък братята от манастира откриват два черепа и надпис. На единият от черепите е изписано „ йеромонах х. Сава”, а другият череп е без надпис, разказа епископ Сионий. В овехтелия сандък е намерен надпис „Два черепа на монаси-революционери посечени в двора на манастира. 1876 г”.
Епископ Сионий каза, че заедно с братята от манастира, историци и краеведи, ще се опитат да открият на кой монах е и другия череп. Но известно е че Троянската света обител е тясно свързана с революционно –освободителните борби в България. По думите на епископ Синоий манастирът многократно е приютявал апостолът на свободата Васил Левски, който е създал единственият в страната революционно –монашески комитет в манастира, в който са участвали много монаси, между които Максим, Партений, Кирил и др. В този революционен комитет заедно монаси и младежи е наброявал 80 души, разказа игуменът. Начело на комитета е бил поставен като председател архимандрит Макарий, подведен под клетва от самия Левски.
С намирането на уникалната находка, ще се хвърли още светлина върху жестокото потушаване на Априлското въстание и участието на монаси от Троянски манастир в него ,смята епископ Сионий.

Епископът каза още, че на 8 юни в Светата обител ще бъде показана новооткритата находка. Официално ще Посетителите на манастира ще могат да видят и реставрирана монашеска килия, в която е живял игумена на манастира архимандрит Хаджи Филотей, който заедно с Захарий Зограф са изографисали новата манастирска църква.

В библиотеката, в новооткритите музейни сбирки всеки ще може да се запознае с историята на манастира, неговото място в образователното дело, и в революционно освободителните борби. Откриването на библиотеката и показването на уникалната сбирка от икони, реставрирането на помещенията в които те се помещават е станало възможно, каза епископ Сионий благодарение на финансовата помощ оказана на светата обител от българското правителство, чрез Министерството на финансите.

Той благодари на правителството и е уверен , че и в бъдеще то ще подпомага, както е изразило готовност, финансово пълното възстановяване на най-старото западно крило на манастира. За да се превърне светата обител в привлекателно място за поклонници и туристи, за да се съхрани във вековете историята и паметта на българщината и Българската православна църква.

За Ангел Карадаков

Виж още

Започва дарителска кампания за храма в село Голема Раковица

Недалеч от София, в полите на Средна гора, на хълма срещу увековечената в разказа на ...