Начало / Новини / Вселенският патриарх Вартоломей се срещна с Атинския архиепископ Йероним

Вселенският патриарх Вартоломей се срещна с Атинския архиепископ Йероним

На 6 юни Вселенският патриарх Вартоломей се е срещнал с Атинския архиепископ Йероним, съобщава гръцката агенция „Ромфеа“. 

Срещата на двамата предстоятели се е провела в Атинската архиепископия, като заедно с патриарх Вартоломей на срещата са присъствали и митрополитите Пергамски Йоан, Френски Емануил и сътрудници на патриарха от Константинополската патриаршия. 

По време на срещата патриарх Вартоломей е говорил за това, че в условия на финансовата криза, която сполетя Гърция в последните години, Еладската православна църква силно подпомага народа със своята социално-благотворителна дейност. Патриархът още е благодарил на архиепископ Йероним за подкрепата в провелия се миналата година събор на о. Крит, като е заявил, че „за съжаление някои от Църквите решиха в последната минута да не се съберат с нас, въпреки че в Женева бяхме приели съвместно решение за това“.

Патриарх Вартоломей е говорил още и за нуждата от разпространение на решенията на Критския събор в православня свят, като заявил, че „трябва да изпълним решенията на събора“. Патриархът е говорил още и за подготовката към голямата междуправославна богословска конференция в Солун, която ще се проведе през април 2018 г. Целта й е да бъдат разпространени решенията на Крътския събор, „за да станат достъпни до всички вярващи“. 

От своя страна архиепископ Йероним е изразил своята радост по повод визитата на Вселенския патриарх Вартоломей и го информирал за важни църковни събития, организирани от Еладската архиепископия, както и за проблемите на Гръцката църква с държавата. Също така архиепископът оценил високо значението на провелия се миналата година събор, който по думите му, „показал, че сме една Църква“. Той изразил и необходимостта от реализирането на практика на приетите решения, които били приети на събора, подчертавайки, че „на веднъж не е възможно да се стори и завърши всичко“ и изразил желанието за провеждането и на други подобни срещи. 

Към присъстващите журналисти се обърнал патриарх Вартоломей, като ги помолил да бъдат честни и справедливи в отразяването на срещата, като подчертал, че имат висока отговорност пред обществото. 

Снимка: amen.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Епархийските избиратели в Сливен избраха двамата епископи, от които Св. Синод ще избере нов Сливенски митрополит

Знеполски епископ Арсений и Мелнишки епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели на Сливенска епархия ...