Начало / Новини / Християнските общини в Алепо ще възстановяват храмовете

Християнските общини в Алепо ще възстановяват храмовете

Хиляди християни от различни конфесии се завръщат в освободените части на Алепо, като им предстои възраждането на разрушените храмове и възстановяването на многовековните традиции на добросъседство с мюсюлманските общини. 

С освобождението на Алепо в града са се възвърнали повече от 25 000 християни от различни конфесии,

заяви пред журналисти предстоятеля на храм „Св. прор. Илия“ в Алепо отец Джабраил Азар от Антиохийската патриаршия. Той напомни още, че преди войната в Алепо и района са живели повече от 150 000 християни. По думите му в старата част на града са полуразрушени 13 древни църкви. Докато Алепо е бил под властта на терористите те целенасочено са взривявали християнски светини, а по време на битките с правителствените сили са ги превръщали в бункери. 

Отец Джабраил Азар каза още, че християнската община е подготвила план за реставрация на християнските храмове, но все още са в началния етап. 

Ние призоваваме всички, които ни обичат и желаят мира на нашия народ, божи народ, да ни помогнат да построим новата Сирия, новия Алепо и да протегнат ръка на помощ за реставрацията на разрушените църкви и паметните места на нашата съвременна история,

 

заявява още отец Джабраил. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Григорий Богослов

Свети Григорий, св. Василий Велики и брат му св. Григорий Нисийски образуват тризвездието на „тримата ...