Начало / Новини / Лекарите на гръцкия остров Самос отказват да извършват аборти

Лекарите на гръцкия остров Самос отказват да извършват аборти

Анестезиолозите в болничното заведение на гръцкия остров Самос колективно са отказали да извършват аборти. 

Това те направиха чрез писмено изявление, в което казват, че отказват да дават лекарствени препарати, които предизвикват аборти или сами да спомагат за такива. За действията си лекарите се опират на член 31 от Кодекса на медицинската етика, който гласи : „лекарят може да се отнесе до правилата и принципите на етичната съвест и да откаже да предоставя услуги или да участва в процедурите по принудителното прекъсване на бременноста, ако няма реален риск за живота на бременната жена или непоправими вреди за здравето й“.

По думите на ръководството на болницата на острова, те нямат право да принуждават лекарите да извършват аборти. Анестезиолозите от Самос са решили да се противопоставят на гръцката либерална преса и протестите на феминиските организации, които насърчават извършването на детеубийството. 

Решението на лекарите е подкрепено от Самоския митрополит Евсевий и Пирейския митрополит Серафим. Според изнесената статистика 300 000 аборта се извършват всяка година в Гърция, като около 100 000 от жените са под 18 г. Всяка година в южната ни съседка се раждат около 90 000 деца, а около 120 000 души умират годишно. 

Пирейският митрополит Серафим предели като „наивен“ опита на властите в страната да решат демографската криза с мигрантите. 

По информация на Rua.gr; Iefimerida.gr; Protothema.gr; Romfea.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...