Начало / Новини / Дивотинският манастир отпразнува храмовия си празник

Дивотинският манастир отпразнува храмовия си празник

На празника на Св. Дух една от най-древните обители у нас – Дивотинската, отпразнува своя храмов празник. 

Манастирът е построен през далечната 1046 г., а тази година се изпълват 971 г. от основаването му. Мелнишкият епископ Герасим, който е и брат на манастира, отслужи празничната литургия, в която се включиха монаси от Софийска епархия. В края на литургията епископ Герасим се обърна със слово, в което каза: 

„Днес, с благословението на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, отслужихме празничната света литургия в този манастир, в тази света обител на Софийска епархия, като отпразнувахме съшествието на Св. Дух – денят след Петдесетница, определен от Св. Църква да се възрадваме и да отдадем необходимата почит на Утешителя Благий, чрез Когото опознахме Бога… В деня Петдесетница, когато всички бяха събрани в горницата, тогава обещания Утешител дойде, разкрие наистина тайните на Богопознанието, за да разберат апостолите, че Христос е Син Божи, че е възкръснал от мъртвите, че се възнесе на небесата и седи отдясно на Отца.

Наистина велика е тайната на благочестието – Бог се роди в плът, но за да можем ние грешните и обикновени човеци да разберем тази велика тайна беше необходимо да дойде и Дух Светий – третата ипостас на Бога, за да ни изясни не чрез слово, не с думи, а с тази съгряваща благодат, която говори направо в сърцето на човека и тогава не остава никакво съмнение, тогава всички ние се събираме в Църквата, която се роди на Петдесетница и ставаме семейство”, каза епископ Герасим.

Той пожела още на всички дошли за празника на древната света обител, построена в далечната 1046 г., Бог да дарува здраве, радост, благодат и много от даровете на Св. Дух, „така че да се спасите вие и много други около вас”, завърши думите си епископ Герасим.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...