Начало / Новини / Дивотинският манастир отпразнува храмовия си празник

Дивотинският манастир отпразнува храмовия си празник

На празника на Св. Дух една от най-древните обители у нас – Дивотинската, отпразнува своя храмов празник. 

Манастирът е построен през далечната 1046 г., а тази година се изпълват 971 г. от основаването му. Мелнишкият епископ Герасим, който е и брат на манастира, отслужи празничната литургия, в която се включиха монаси от Софийска епархия. В края на литургията епископ Герасим се обърна със слово, в което каза: 

„Днес, с благословението на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, отслужихме празничната света литургия в този манастир, в тази света обител на Софийска епархия, като отпразнувахме съшествието на Св. Дух – денят след Петдесетница, определен от Св. Църква да се възрадваме и да отдадем необходимата почит на Утешителя Благий, чрез Когото опознахме Бога… В деня Петдесетница, когато всички бяха събрани в горницата, тогава обещания Утешител дойде, разкрие наистина тайните на Богопознанието, за да разберат апостолите, че Христос е Син Божи, че е възкръснал от мъртвите, че се възнесе на небесата и седи отдясно на Отца.

Наистина велика е тайната на благочестието – Бог се роди в плът, но за да можем ние грешните и обикновени човеци да разберем тази велика тайна беше необходимо да дойде и Дух Светий – третата ипостас на Бога, за да ни изясни не чрез слово, не с думи, а с тази съгряваща благодат, която говори направо в сърцето на човека и тогава не остава никакво съмнение, тогава всички ние се събираме в Църквата, която се роди на Петдесетница и ставаме семейство”, каза епископ Герасим.

Той пожела още на всички дошли за празника на древната света обител, построена в далечната 1046 г., Бог да дарува здраве, радост, благодат и много от даровете на Св. Дух, „така че да се спасите вие и много други около вас”, завърши думите си епископ Герасим.

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Екатерина

Св. великомъченица Екатерина – от Александрия, дъщеря на Конста, бивш цар. Майка й – християнка, я ...