Начало / Uncategorized / Петдесетница. Съшествие на Светия Дух в икони, мозайки и фрески

Петдесетница. Съшествие на Светия Дух в икони, мозайки и фрески

Най-ранните изображения на Съшествие на Светия Дух се намират в Евангелие от VI век (евангелски сборник Рабула), мозайки и стенописи. Традиционната иконография представя планината Сион, 12-те апостоли и Божията майка, в очакване на изпълнение на обещанието на Господ Иисус Христос да изпрати Утешителя.

01 (1)Първоначално иконографската схема на Петдесятница се комбинира с тази на Възнесение. Това е така, защото и двата празника до V век са били записани в един ден – седем седмици след Възкресение. Този подход има своя собствена логика – слизането на Светия Дух върху апостолите е изпълнението на обещанието, което Спасителят е дал на учениците си преди възнесението си. Според книга Деяния на апостолите, от Възнасянето до Петдесетница са минали десет дни, но ранните християни не смятат, че това е пречка за сливането на двете събития. Петдесетница е продължение на Възнесението. Това схващане е отразено в свещените изображения.

Първите схеми много наподобяват на изображенията на Възнесение – в долния край са апостолите, заедно с Дева Мария и на върха е Христос, заобиколен от ангели. Горните и долните части на изображението се разделят от фигурата на гълъб, която представлява Св. Дух. Често, заедно с фигурата на Спасителя е представен, отдясно Бога Отца и апостолите с пламъци – ясен показател за едно и също разбиране на композицията. Иконографията е широко разпространена и на Изток и на Запад в християнския свят, но много скоро двете сцени се разделят и развиват.

Автор: Николина Александрова

За Николина Александрова

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...