Начало / Uncategorized / Създадоха първият робот „свещеник“ (ВИДЕО)

Създадоха първият робот „свещеник“ (ВИДЕО)

Евангелската църква в немския град Витенберг е разработила робот BlessU-2, който „изпълнява функции на свещеник“, като „благославя“ влизащите в църквата, пише The Miror.

Витенберг е известен с факта, че преди точно 500 години на вратата на местната катедрала Мартин Лутер приковава своите „95 тезиса“. Това именно събитие се смята и за отправна точка за Реформацията. 

Това е един експеримент, който трябва да доведе до дискусия в църквата.

Казва говорителят на Евангелската църква в Хесен Себастиан фон Герен. По думите му роботът е поставен във връзка и по време на честванията от годишнината на Реформацията. Роботът е в метална кутия със сензорен екран,  има две ръце до себе си, както и очи и уста. На влизащите в храма роботът пожелава „приятно посрещане“ и пита даи посетителите искат благословия. Ако отговорът е положителен, тогава роботът пита каква благословия ще поискат, а след това вдига ръцете си и прочита определен цитат от Библията. Всичко това завършва с: „Бог да ви благослови и да ви пази“. Цитатът пък, който е прочел роботът може да бъде отпечатан на хартия. 

От Евангелската църква утоняват, че роботът не замества свещеника и подобни роботи „свещеници“ няма да бъдат разпространявани по протестантските църкви.

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...