Начало / Новини / Археолози откриха средновековна църква до Кърджали

Археолози откриха средновековна църква до Кърджали

Археолозите на проф. Николай Овчаров откриха уникална средновековна църква край село Добромирци. Вече четвърти ден там продължават разкопките на изключително интересния средновековен обект, който се намира в границите на община Кирково, област Кърджали, пише Стандарт.

Става дума за средновековен храм от ХIII-ХIV в. Въпреки лошото време археолозите вече очертаха контурите на църквата. Тя е с дължина 11 м, като зидовете са запазени до 2.5 м. Някога над сградата се е извисявал красив купол, който е завършвал нейния силует. Храмът се е виждал от километри и е бил средище на християнството в района. Днес околните села са с мюсюлманско население, но през Средновековието плодородната долина между селата Бенковски и Добромирци са били един от най-християнските райони в Родопите. В близост на новоразкривания храм личат останките на още поне четири църкви.
Археолозите работят и по една интересна хипотеза. През 30-те години на ХХ в. при строеж на джамия в близост е открито погребение на високопоставен християнски духовник със златовезани дрехи и митра на главата. Това любопитно сведение може да се свърже със съществуващите легенди, че по тези места се е подвизавал последният български средновековен патриарх Евтимий, след като е бил заточен от турците през 1394 г. Мнозина предполагат, че той е бил изпратен от Търновград в Бачковския манастир, а този манастир е имал много метоси в Източните и Средните Родопи.
Разкопките край Добромирци ще продължат още една седмица. Надяваме се, че освен прекрасната архитектура те ще дадат и данни за миналото на района, коментира проф. Овчаров.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...