Начало / Uncategorized / Пловдив почете паметта на св. Лука Симферополски

Пловдив почете паметта на св. Лука Симферополски

На 28 май, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений, отслужи празнична архиерейска вечерня, по повод празника на св. Лука Симферополски, а на 29 май, когато Църквата почита паметта на св. Лука, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейска св. Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“.

В края на богослужението митрополит Николай се обърна към събралите се миряни:

„Светлината на този велик светец сияеше в мрака на човеконенавистния, богоненавистния режим на комунизма. В ревностно и дръзновено служение на Светата Църква, преди всичко той бе възлюбил най-великата добродетел, която Господ донесе на човечеството – любовта.”

Митрополит Николай пожела на вярващите „по молитвите и небесното застъпничество на св. Лука, той винаги да бъде пример за добродетел, милосърдие и безкрайна любов към Бога и хората“.

Част от мощите на св. Лука Симферополски се съхраняват от 22 октомври 2016 г. в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив. Те са дарени от Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Светите мощи бяха дарени на Пловдивска епархия по молба на митрополит Николай.

Благодатните мощи, които са поставени в специално изработена мощехранителница във формата на десница, която благославя, вече излекуваха и помогнаха на стотици хора от епархията и страната като знак на благодатното застъпничество и безкрайната любов към хората на светителя, съобщиха от Пловдивска епархия.

За Николина Александрова

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...