Начало / Интереси / беседи / Неверието – най-коварната болест

Неверието – най-коварната болест

Най-тежката болест за човечеството е тази на неверието.

Този свят е мястото за подготовка за живота във вечността, това е мястото, където ние се подготвяме за Царството, което има да дойде. И  именно в този свят, Нашият Господ Иисус Христос е основал една болница, в която съществува лекарство против нашата болест и тази лечебница не е някоe друго място, освен Църквата. 

Светът няма как да ни предложи лек за това, от което боледуваме, защото единственият лек, който може да ни изцери е Сам Христос. И когато не желаем да приемем това лекарство, ние няма да се излекуваме и никога няма да познаем радостите на вечното Царство, което ни очаква. Тази болест, за която говоря и която очаква своето изцеление е неверието, идващо от нашата неспособност да приемем лекарството, намиращо се в изобилие в живота на Църквата. 

Вярата идва като свободен дар от Бога, Който „толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен.“ (Йоан 3:16). Всичко, което трябва да направим е просто да сътрудничим на Божията благодат и неверието ще изчезне. 

Когато приемем Словото Божие в сърцето си, ние, подобно на св. ап. Тома, ще докоснем Неговите рани и ще познаем Господа лично. Когато изповядаме своите грехове и приемем Христа в нашия живот, ние ще сложим пръстите си в раните Му и ще повярваме. И точно тогава, в този момент, неверието вече няма да има подслон в нашето сърце, а подобно на св. ап. Тома ще познаем мира, който идва с живота в Христа. 

С любов в Христа, 

игумен Трифон, м-р „Христос Спасител“, щата Вашингтон, САЩ

Превод: Божин Дончев

За Божин Дончев

Виж още

Бог дарява вярата на тези, които я търсят

Отмина Светлата Пасхална седмица, но сърцата ни все още преливат от радостни чувства. Наистина велик ...