Начало / Uncategorized / Патриарх Илия II призова сънародниците си да не се връщат у дома

Патриарх Илия II призова сънародниците си да не се връщат у дома

Католикос патриархът на цяла Грузия Илия II се обърна към сънародниците си извън Грузия на форум, по време на Деня на диаспората, който традиционно се чества на 27 май, денят след честването на Деня на независимостта на Грузия.

Форумът е на тема „Силна диаспора за единна Грузия“. В своето изявление патриархът промени позицията си и не е толкова категоричен, като през миналата година, когато призова емигрантите да се завърнат у дома.

„Преди няколко години аз се обърнах към вас, за да се върнете у дома. Сега аз казвам – остане там, където живеете. Но в същото време останете  с родината си. Това е необходимо, преди всичко за Грузия. И искам да ви благодаря за духовното и материално подпомагане на двете ви родини. Трябва да ни помогнете за малкия и средния бизнес. Ние трябва да направим всичко за нашите деца, които живеят и работят в чужбина. И не забравяйте грузинския език, грузинската култура. „, каза Илия II.

Точно преди една година патриархът на Грузия призова емигрантите да се завърнат в Грузия. Тогава Илия II каза: „Елате и се грижете за дома си“. През юни 2015г., по време на неделна проповед, Илия II заяви:“нашите млади хора, работят в чужбина, докато у дома чужденци вземат земята ни.“

През октомври 2015 г., предстоятелят на Грузинската православна църква нарече „извратено правилото“, практиката хиляди жени от Грузия да работят в чужбина.

„В Грузия имаше извратено правило, когато майки оставят семейството си, за да отидат в чужбина и да оставят съпруга и децата си у дома без грижа“, каза той.

Проповедта му предизвика много коментари и неодобрение в социалните мрежи и протести в близост до сградата на Грузинската патриаршия.

Според неофициална информация, около половин милион грузинци трайно или периодично напускат страната в търсене на работа. В същото време повече от половината от тях са жени. Техните доходи и парични преводи от чужбина съставляват по-голямата част, а понякога и единствената част от семейния бюджет.

За Николина Александрова

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...