Начало / Uncategorized / Представител на Вселенската патриаршия участва в традиционното шествие на „Светата кръв“ в Брюж, Белгия

Представител на Вселенската патриаршия участва в традиционното шествие на „Светата кръв“ в Брюж, Белгия

Митрополит Атинагор от Вселенската патриаршия се включи в традиционното шествие на „Светата кръв“ в белгийския град Брюж. Шествието бе извършено на 25 май. 

През 13 век принц Тиери Елзаски се връща от четвъртия кръстоносен поход с ценен трофей – реликвата на „Светата кръв“ – кърпа, за която се предполага, че е била напоена с кръвта на Христос от Йосиф Араматейски след като свалил тялото Господне от кръста. В един кристален цилиндър е запазено това напоено със свещена кръв парче плат. Тази реликва била подарена на Тиери от краля на Йерусалим Балдуин за отлична служба през двата кръстоносни похода. В разцъфтяващият тогава Брюж.

 Връщейки се от кръстоносния поход принц Тиери Елзаски посторява църквата „Свещената кръв“, а всяка година през май месец започва да се извършва традиционно литийно шествие. Град Брюж пази и друга светиня – мощите на св. Василий Велики, които също били задигнати от кръстоносците в Кападокия. 

Митрополит Атинагор присъства на шестивето по покана на местното духовенство, като знак на добрите отношения и дълоггодишното партньорство между местната православна гръцка общност и римокатолическата църква в града. 

Представяме ви и малко снимки от събитието от сайта amen.gr.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Християнското поклонничество до светите места и духовните връзки между Изтока и Запада през ранните векове на Църквата

Християнското поклонничество до светите места (Рeregrinatio ad loca sancta) възниква като духовна практика и проява ...