Начало / Uncategorized / Представител на Вселенската патриаршия участва в традиционното шествие на „Светата кръв“ в Брюж, Белгия

Представител на Вселенската патриаршия участва в традиционното шествие на „Светата кръв“ в Брюж, Белгия

Митрополит Атинагор от Вселенската патриаршия се включи в традиционното шествие на „Светата кръв“ в белгийския град Брюж. Шествието бе извършено на 25 май. 

През 13 век принц Тиери Елзаски се връща от четвъртия кръстоносен поход с ценен трофей – реликвата на „Светата кръв“ – кърпа, за която се предполага, че е била напоена с кръвта на Христос от Йосиф Араматейски след като свалил тялото Господне от кръста. В един кристален цилиндър е запазено това напоено със свещена кръв парче плат. Тази реликва била подарена на Тиери от краля на Йерусалим Балдуин за отлична служба през двата кръстоносни похода. В разцъфтяващият тогава Брюж.

 Връщейки се от кръстоносния поход принц Тиери Елзаски посторява църквата „Свещената кръв“, а всяка година през май месец започва да се извършва традиционно литийно шествие. Град Брюж пази и друга светиня – мощите на св. Василий Велики, които също били задигнати от кръстоносците в Кападокия. 

Митрополит Атинагор присъства на шестивето по покана на местното духовенство, като знак на добрите отношения и дълоггодишното партньорство между местната православна гръцка общност и римокатолическата църква в града. 

Представяме ви и малко снимки от събитието от сайта amen.gr.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Вина или покаяние?

Като цяло хората обичат да се обвиняват. Обвинението решава проблеми. Обвини се там, където би ...