Начало / Новини / Вселенският патриарх Вартоломей е на посещение в Германия по повод навършването на 500 години от Реформацията

Вселенският патриарх Вартоломей е на посещение в Германия по повод навършването на 500 години от Реформацията

Вселенският патриарх Вартоломей е на посещение в Германия по повод годишнината от Реформацията. Тази година се изпълват 500 г. от датата 31 октомври 1517 г., когато бившият католически монах Мартин Лутер (1483-1546) заковава на вратата на катедралния храм „Вси Светии“ във Витенберг списък с 95 тезисa.

На посещението на патриарх Вартоломей миналата година в Германия, Хайнрих Бедфорд-Щрохм, председател на Съвета на Евангелските църкви в Германия заяви, че „това ще бъде специален жест за нас“, ако патриарх Вартоломей пристигне през май 2017 във Витенберг и Тюбинген, за да отпразнува заедно с евангелско вярващите 500-та годишнина от протестантската реформа. 

Патриарх Вартоломей е приел поканата на Съвета на Евангелските църкви и ще отпътува за Германия утре. Той ще пристигне в Щутгарт в неделя. В понеделник, както се очаква, престоятелят на Вселенската патриаршия ще бъде удостоен с почетна докторска степен от Факултета по евангелско богословие и история в Тюбинген. След това патриархът ще се включи в дведневен симпозиум за евангелска и православна теология. 

Организаторите на събитието се аргоментират, че с поканата отправена към патриарх Вартоломей по повод 500-та годишнина на Реформацията в Германия, има за цел да напомни за първите контакти между преставителите на Православната църква и последователите на Мартин Лутер. Пред 1573 г. протестанти започват да водят кореспонденция с тогавашния Вселенски патриарх Йеремия II. През 1969 г. Евангелската църква в Германия пък започва двустранен богословски диалог с Цариградската патриаршия. 

В рамките на посещението си в Германия патриарх Вартоломей ще посети и гръцката православна църковна община в Рейтлинген на 3 май. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Поклонническият център на Софийска митрополия организира пътуване из храмове в Ловчанска епархия и Троянски манастир

Поклонническият център на Софийска св. митрополия организира поклонническо пътуване до храмове в Ловчанска епархия, както ...