Начало / Uncategorized / Румънският парламент прие промяната против еднополовите бракове

Румънският парламент прие промяната против еднополовите бракове

В сряда, 09 май долната камарата на депутатите на румънския парламент, с голямо мнозинство подкрепи гражданска инициатива за изменение на Конституцията на Румъния – промяна на определението за брак. Бракът от сега нататък трябва да се разглежда като съюз между „един мъж и една жена“, докато предишният израз е съюз „между съпрузи“. Текстът се появява в Конституцията през 1991 г., след падането на социалистическия режим.

Изменението е подкрепено с абсолютно мнозинство от депутатите – 232 гласуваха „за“ промяната, 13 се въздържаха, а 3-ма не участва в гласуването.

Той също така в събота на  20 май бе организиран гей парад. Той бе предшествано от серия от дейности, осъществявани между 14 и 20 май в защита на сексуалните малцинства, включително и прожекции на филми, театрални представления, дискусии и конференции. Дните 16 и 17 май  бяха обявени за дни на Европейския парламент, посветени на дискусии и програми за борба с „хомофобията, трансфобията и биофобията“.

265649.p

Въпреки приемането на изменението от долната камера, то трябва да бъде ратифицирано от президента на Румъния, след което ще бъде организиран референдум, на който да се реши промяната в  конституцията.

Общо 33 евродепутати, начело с Улрике Лунчек изпратиха писмо до румънския парламент, с което го призовават да не позволява референдум относно бъдеща промяна в румънската Конституция, с която може да бъдат забранени еднополовите браковена.

За Николина Александрова

Виж още

Нови електронни камбани има най-големият православен храм в Ямбол – „Св. Николай Чудотворец“

Нови електронни камбани има най-големият православен храм в Ямбол – „Св. Николай Чудотворец“. Средствата за ...