Начало / Uncategorized / Румънският парламент прие промяната против еднополовите бракове

Румънският парламент прие промяната против еднополовите бракове

В сряда, 09 май долната камарата на депутатите на румънския парламент, с голямо мнозинство подкрепи гражданска инициатива за изменение на Конституцията на Румъния – промяна на определението за брак. Бракът от сега нататък трябва да се разглежда като съюз между „един мъж и една жена“, докато предишният израз е съюз „между съпрузи“. Текстът се появява в Конституцията през 1991 г., след падането на социалистическия режим.

Изменението е подкрепено с абсолютно мнозинство от депутатите – 232 гласуваха „за“ промяната, 13 се въздържаха, а 3-ма не участва в гласуването.

Той също така в събота на  20 май бе организиран гей парад. Той бе предшествано от серия от дейности, осъществявани между 14 и 20 май в защита на сексуалните малцинства, включително и прожекции на филми, театрални представления, дискусии и конференции. Дните 16 и 17 май  бяха обявени за дни на Европейския парламент, посветени на дискусии и програми за борба с „хомофобията, трансфобията и биофобията“.

265649.p

Въпреки приемането на изменението от долната камера, то трябва да бъде ратифицирано от президента на Румъния, след което ще бъде организиран референдум, на който да се реши промяната в  конституцията.

Общо 33 евродепутати, начело с Улрике Лунчек изпратиха писмо до румънския парламент, с което го призовават да не позволява референдум относно бъдеща промяна в румънската Конституция, с която може да бъдат забранени еднополовите браковена.

За Николина Александрова

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...