Начало / Uncategorized / Инициативен комитет иска връщането на църквата „Св. София“ на християните

Инициативен комитет иска връщането на църквата „Св. София“ на християните

Инициативен комитет е поискал възобновяването на църквата „Св. София“ в Истанбул, като действащ православен храм. Това съобщава гръцката агенция Ромфеа. 

Идеята идва от президента на Международния съвет „Св. София“ Крис Спироу, който на пресконференция заяви искане църквата да бъде предадена на християните. Ако турските власти откажат да дадат църквата за ползване по предназначение от организацията заплашват да се обърнат към Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

„Направихме официални консултации с турското правителство и нашите юридически съветници във Вашингтон, както и с посолството на Турция, но това наше искане бе отхвърлено“, каза Крис Спироу.

В същото време той съобщи, че през 2010 г., когато Истанбул бе обявен за Европейска столица на културата, е поискал от  турското правителство в църквата „Св. София“ да бъде отслужена литургия, но му било отказано. 

„Въпросът не е политически“, казва той, но подчертава, че се отнася до свободата на религията и смятат, че сега е точното време да се формулира искане към турските власти.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...