Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: „Положеното от светите братя е намерило благоприятна почва“

Патриарх Неофит: „Положеното от светите братя е намерило благоприятна почва“

Днес честваме Деня на българската писменост, духовна просвета и култура. По този повод Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи молебен за благоденствието и духовн напредък на българския народ.

„Историята е ярко свидетелство за това, че положеното от светите братя начало е намерило благоприятна почва и е принесло стократен плод сред рода на българите не само в началото на славянската писменост, но и през всички превратности на историческите ни съдбини. Св. Климент и св. Наум, Йоан Екзарх, Презвитер Козма и Константин Преславски, св. патриарх Евтимий, Йоасаф Бдински и Владислав Граматик, св. Паисий Хилендарски и св. Софроний Врачански, Неофит Бозвели и Неофит Рилски, всички известни и неизвестни труженици на българската и славянска книжовност, чиито достойни приемници живеят и неуморно работят и днес сред нас…Всички те доказват, че за нас, българите, нашата принадлежност към Църквата на Спасителя Христа е въпрос не само на религиозна идентичност, но и на творческо осмисляне на вярата, която изповядваме, на истинска ревност и приемственост към делото на християнската и църковна просвета и култура.“ Каза в словото си патриарх Неофит.

По традиция следваше шествие до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, водено от семинаристи на СДС „Св. Йоан Рилски“, които носеха иконата на св. равноапостолни Кирил и Методий.

Пред библиотеката, където по традиция следват различни рецитали, присъстваха президентът на Р.България г-н Румен Радев, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова и множество държавни лица, академични представители, преподаватели, граждани, родители, деца и ученици.

Със слово към присъстващите се обърна Мелнишкият епископ Герасим който каза, че „светъл е празничен е днешния ден, в който цяла България се прекланя пред подвига на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, които сам Бог бе избрал в далечните дни, за да просветят народа ни със светлината на богопознанието”.

За Николина Александрова

Виж още

С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на приемната за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия ...