Начало / Uncategorized / Съдбата на милиони вярващи украинци в ръцете на законотворците

Съдбата на милиони вярващи украинци в ръцете на законотворците

На 18 май Върховната рада на Украйна трябваше да разгледа законопроекти, които решават съдбата на УПЦ и съдбата на милиони вярващи.

Законопроектите са два. Законопроект № 4511 и № 4128. 

Член 5 на първия документ, наречен „За особения статут на религиозните организации, чиито ръководни центрове се намират на територията на страни, признати от Върховната рада на Украйна за агресори“, предполага митрополитите и епископите им да бъдат назначавани единствено при съгласуване с централните органи на изпълнителната власт.

Член 7 на същия законопроект е още по краен: ако представители на вероизповеданието си сътрудничи с религиозни центрове в „държави агресори“, а също така, ако се установи фактът на „сътрудничество с представители на милитаристично-терористични обединения“, властта получава правото изобщо да забрани съответните религиозни организации на територията на Украйна.

Само няколко минути преди гласуването им обаче, заместник-председателят на парламентарната група на „Блок Петро Порошенко “ ( Солидарность ) Алексей Гончаренко заяви, че документите няма да бъдат разгледани. Бе казано, че няма достатъчно гласове за да бъдат приети.  Медиите предполагат, че депутатите не са имали време да довършат законопроектите.

Макар да бяха определени като абсурдни твърденията за открита война срещу милиони хора, разговорите за законопроектите  се проведоха на фона на забрана за достъпа до социалните мрежи „VKontakte“, ресурси „Яндекс“ и Mail.ru и др.

За Николина Александрова

Виж още

SDS_15712

Митрополит Антоний отслужи Св. Литургия в Софийската семинария

В неделния ден Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний възглави Божествената света Литургия в семинарския храм ...