Начало / За нас / Любопитно / Монасите във Валаамския манастир отгледаха първите си ананаси

Монасите във Валаамския манастир отгледаха първите си ананаси

Братята на Валаамския манастир в Русия са започнали отглеждането на ананаси, съобщава манастирският сайт. 

Всичко започнало преди две години, когато поклонник донесъл на братята ананаси. Монасите решили да засадят два от тях в горната градина на манастира. Сега, две години по-късно, първите плодове вече се появяват. 

„Най-важното нещо, което трябва да знае човек, когато изпълнява своето послушание в оранжериите, е че той се грижи за утехата на братята, хранейки ги през зимата“, казва послушникът Илия Бекетов, отговарящ за манастирските оранжерии. 

През 1810 година се появява първата градина във Валаамския манастир, последвана от други две през 1856 и 1860 година. В периода 1940-1989 година повечето от Валаамските градини запустяват. През 1996 година грижата за тях отново е подета от братството. Днес монасите, освен с отглеждането на плодове и зеленчуци, се занимават и с отглеждането на пъстървова риба, произвеждат сирене по италиански лиценз, а миналата година за пръв път от 1939 година насам събраха своя житна реколта. Самият манастир е разположен в северната част на Ладожкото езеро, на 22 километра от материка и 220 километра северно от Санкт-Петербург. Най-близкият град се намира на 42 километра от архипелага, състоящ се пък от 50 острова. 

По информация на pravoslavie.ru  и valaam.ru.

За Божин Дончев

Виж още

Младите хора имат нужда от молитва и духовно напътствие

Румънският патриарх Даниил отправи послание по повод новата 2022-2023 учебна година, съобщава сайтът orthodoxianewsagency.gr. В обръщението ...