Начало / Uncategorized / Кой е моят път – бракът или безбрачието?

Кой е моят път – бракът или безбрачието?

В нашата компания има шест-седем души. По това време всички бяхме неженени. Една лятна вечер седяхме под един бор и слушахме стареца Порфирий. 

Той ни каза: 

„Не се измъчвайте от въпроса за избор между брака и безбрачието. Понякога душевно-плътските желания ви клонят към брак, а понякога желанието за създаване на семейство изчезва, бидейки изместено от Божествени стремежи, които са по-високи от брака. 

Когато ви нападнат чувствени изкушения, не се опитвайте да ги изгоните със сила, защото само ще пълните със зърно мелницата на сатаната. Той ще ви ги представя още по-привлекателни и те ще ви нанасят все по-голяма и по-голяма вреда. По-добре да ги посрещнем спокойно и да ги обърнем от греховни в чисти. Кажете на себе си:

Мога да се оженя и да се наслаждавам на радостта от семейния живот. И това ще е угодно на Господ.

А когато се появи желание да прекарате живота си в девство и чистота, приемете ги с благодарност, тайнствено упражнявайки се в изкуството на светостта. Все някога едната чаша ще наклони везните. Едни хора се стремят към святост, борейки се със своите страстни и грехове, а други възлюбват Христа и следват Неговата свята воля. Първите не достигат много, защото водят „студена война“. Вторите постигат повече. За обичащите Христа греховните страсти пред радостта от усещането на любовта си към Бога губят очарование и сила. Когато в нашата стая проникне слънчев лъч, тъмнината неизбежно отстъпва“.

Старецът прекъсна разказа си, изглеждаше, че се замисли. После продължи:

„Навярно не трябва да ви казвам това, но все пак ще го кажа. Понякога човек може да достигне до преклонна възраст и все още да се колебае за избора между брака и безбрачието. Тогава сатаната започва много жестоко да го атакува, влагайки в душата му панически страх, че той никога няма да се ожени.

crown-1978652_960_720

Човекът, в паниката си, започва да търси жена за съпруга, моли своите познати да намерят подходяща кандидатка за него, като предизвиква във всички само ирония и в края на каищата… той става душевно болен. Така че решението на въпроса за брак или безбрачие не трябва да ви става фикс идея. Вместо да се терзаете, опитавайки се напразно сами да намерите отговор, устремете всичките си душевни сили към това, да възлюбите Христос. 

В свое време Той ще ви даде известие, съответстващо на вашето устроение. И това решение приемете свободно със спокойствие и благодарност, не принуждавайте себе си към него, не скърбете. 

По този начин завинаги ще се освободите от този проблем и ще вървите по избрания път, прославяйки Бога“.

Из книгата „Избрани съвети“ на св. Порфирий Кавсокаливит – издателство „Странник“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний бе награден с царския орден “Св. Александър”

На 18 септември Негово Величество Цар Симеон II, Велик магистър на Царските ордени, удостои Негово ...