Начало / Uncategorized / Откриване на изложбата „Небесни закрилници на дома“

Откриване на изложбата „Небесни закрилници на дома“

На 23 май (вторник), 2017 г., в 18.00 ч. в Криптата на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще бъде открита изложба „Небесни закрилници на дома“ и ще бъде представен каталог.

За първи път в Музея за християнско изкуство – „Криптата“ се представя изложба, в която всички експонати са от частна колекция, a реализацията на каталога е изцяло финансиран от нейния собственик г-н Румен Манов. Зад това събитие стои дълга предистория. Още през 1982 г. г-н Р. Манов дарява първия експонат от своята колекция на нашия музей. От тогава до днес той дарява още пет произведения, от които две – „Св. Богородица Живоносен източник“ от 1848 г. дело на Димитър Зограф от Самоков и сребърната мощехранителница с образите на Св. Неделя и Св. Крал Милутин от 1861 г. заемат ключови места в постоянната експозиция.

Последната инициатива на г-н Манов e изложбата ” Небесни закрилници на дома”, в която са подбрани 105 произведения , обединени от идеята да се потопим в света на нашите предци, да надникнем в пропития им с вяра и християнска смиреност дом, и да се докоснем до най-сакралната му част – домашния олтар. Да се опитаме да притихнем в ъгъла на опушената от огнището стая, и да погледнем към домашната икона, пред която преминава целият живот на семейството – от раждането до смъртта, през молитвата за закрила и прошка.

Колекцията е събирана в продължение на десетилетия. Откроява с голямото разнообразие на иконографски теми и високото качество на подбраните творби. От домашните триптиси, свързани с масовата продукция от втората половина на XIX век, чиито наивистичен стил доскоро бе етикет за естетиката на домашната икона, тук са включени само няколко образци.

Основната цел на изложбата е да се постави акцент върху духовния свят на християнското семейство и мястото на иконата, пред която чрез всекидневните молитви, споделените радости и болка, търсената закрила и отдадената благодарност към Бога, св. Богородица и светците покровители, родители и деца заедно превръщат дома си в „домашна църква“.

Най-голям дял заемат иконите създадени за индивидуална молитва – домашни иконостаси, триптиси, диптиси и нагръдни икони. Втората група обхваща паметници създадени за храмовото пространство и нуждите на монасите таксидиоти, но поради различни обстоятелства, сред които и излизането им от култова употреба, променят своето предназначение и част от тях още през XIX и първата половина на XX век, са адаптирани към мястото на домашния олтар. Произведенията от двете групи имат отличителна иконография, предопределена от мястото което са заемали в църквата или в дома, но това което ги обединява са хората отправяли молитвите си пред тях.

Представените в колекцията произведения датиращи от първата половина на XVII– до втората половина на XIX век, имат различен произход – Бобошевско, София и Софийско, Мелнишко, Търновско и Трявна, Самоков и региона, Пловдивско, Южното черноморие, Източни Родопи и Странджа. Пъстрата картина се допълва от произведенията донесени от поклонниците в Света гора, о. Корфу, Пелопонес, и от тези свързани с преселниците от Северна Гърция, Македония и Румъния. Резултатът от това многообразие предлага възможността да се докоснем до творчеството на автори от различни епохи и етнос. Повечето икони не са подписани, но могат да бъдат свързани с имената на добре познати зографи и художествени центрове.

Освен благородната идея да сподели с публиката, това голямо богатство, г-н Манов дари двадесет от експонатите на „Криптата“.

Екипът на Музея за християнско изкуство към Националната галерия, изказва своята огромна признателност към г-н Манов,както за неговата щедрост, така и за подкрепата му в проучванията и популяризирането на Християнското изкуство по българските земи.

Изложбата ще продължи до 25 септември 2017г.

Автор: Николина Александрова

 

 

За Николина Александрова

Виж още

С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на приемната за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия ...