Начало / За нас / Любопитно / Изследване показва, че православните се увеличават за разлика от римокатолиците

Изследване показва, че православните се увеличават за разлика от римокатолиците

Броят на източноправославните християни нараства за сметка на намаляващия брой на изповядващите римокатолицизма. Това показва изследване на Pew Reseatch Center, съобщава Интерфакс.

57 % от населението на Източна Европа се определя като православни. Сред тях са жителите на десетте държави с православно мнозинство – България, Гърция, Сърбия, Грузия Украйна и Русия, както и Армения и Молдова. Анкетата е проведена от юни 2015 до юли 2016 г. в 17 страни, като са запитани повече от 25 000 души. 

Православните християни в Босна са се увеличили на 35% в Латвия на 31%, в Естония на 25%. Делът на римокатолиците в този регион е около 18%. В Полша, Хърватия, Литва и Унгария обаче, те съставляват по-голяма част от населението. 

Броят на руснаците, които се определят като православни е нараснал от 37% през 90-те на двадесети век с до 71% през 2016 г. За сметка на това пък броят на римокатолиците в традиционно католическите държави е намалял. Например в Полша намалението е от 96% на 87%, в Унгария от 63% на 56%, в Чехия от 44% на 21%. 

Най-големият брой атеисти пък е в Чехия, които са цели 72%. Втората страна с най-много невярващи е Естония с 45%.

За Ангел Карадаков

Виж още

Международен семинар, посветен на проучването и реставрацията на подвързиите на средновековни ръкописи

Студенти от катедра „Реставрация“ на НХА участват в международен семинар, посветен на проучването и реставрацията ...