Начало / Новини / Настоятелството на храм в Пазарджик събира дарения за възстановяване на старо училище

Настоятелството на храм в Пазарджик събира дарения за възстановяване на старо училище

Настоятелството на храм “Св.Св.Константин и Елена“ в Пазарджик откри кампания за набиране на средства за възстановяване на някогашното училище в двора на църквата, което е било филиал на първото училище в града.

Сумата, която е необходима, за да се възстанови бившето здание, възлиза на 90 000 лв. Тъй като църквата няма финансова възможност, от настоятелството се обръщат с молба към всеки, заинтересуван да се възроди старата постройка, използвана като школо през 19-ти век. Малцина знаят историята на сградата в двора на църквата. Тя е забележителна с това, че през 1847г. в нея се открива българско училище – филиал на главното училище в града.

640_82178След Освобождението през 1978 г. в същата сграда се помещава новооснованото квартално читалище, което през 1897г. приема името „Св.Св. Константин и Елена”. Днешното читалище „Христо Ботев” е наследник на това старо читалище.

През 2016г. църковното настоятелство при храм „Св.Св. Константин и Елена” под председателството на свещеноиконом Петър Б. Каръков взе решение да се възстанови тази сграда в същия външен вид чрез съвременните строителни и технически възможности. Настоятелството има благословението на на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. За този проект има изготвена проекто-сметна документация от проектантска организация град Пазарджик и е одобрена от Епархийския съвет гр. Пловдив.

Банкова сметка на храм „Св.Св.Константин и Елена” гр. Пазарджик
Банка ДСК:
02/ 000 000 000 604 55 23
IBAN BG 59 STSA 930 000 060 455 23
За строежа на новата църковна сграда./“

За Ангел Карадаков

Виж още

Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна църква с името Св. Теофана Басараб

Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна църква с името Св. ...