Начало / Uncategorized / Да попълним личните данни на Иисус Христос

Да попълним личните данни на Иисус Христос

Не Ви ли омръзна от глупостите, които сътворяват в учебниците. Стана практика и май не ни прави впечатление, че всяка година в учебниците и помагалата на учениците от различни класове ставаме свидетели на поредната глупост.

Само ще Ви припомня някои бисери: „Коя певица прославя България по света“ и възможните отговорите са Райна Кабаиванска или Софи Маринова. 
Стана ясно, че всяка година се дават 20 милиона лева за написването на учебници. А ние (по-страшното- нашите деца)  четем в тях, че „Левски е заловен от турската полиция“ или гениалното прозрение на някой, който много разбира от география, че „връх Шипка се намира на върха на планината“. 

Бисерите и компетенцията на съставителите на учебници са във всички сфери на науката. Те разбират и творят от литература и история до география и биология: „Растенията сами произвеждат храната си. Те се наричат производители. Животните ядат готова храна – растения и други животни. Затова те се наричат потребители“. Тук един журналист попита: Пита се какви са тези, които съставят учебниците? 

Ето и новото творение с пореден гениален успех. Родител от Шумен показа в социалните мрежи пример, който е…, нямам идея какво да напиша! Щеше да е много смешно, ако не беше толкова тъжно! 

Примерът е изваден от помагало по История и цивилизация за 5 клас, Булвест 2000. 
Можете ли да попълните личните данни на Иисус Христос? Не би трябвало да е трудно – Име, година и място на раждане, родители. 
От пресцентъра на Министерство на образованието твърдят, че задачата е от проект за помагало, който не е бил одобрен. Но как попадна помагалото у детето?

Сега ще Ви дам друг пример: преди време родител публикува задача, която детето му е попълнило вярно, но въпреки това няма нито един верен отговор.

Защо?

Детето отговорило „китка“, вместо „ръка“  и пр.

Какъв е изводът от всичко това?

Явно някой иска децата ни да  наизустяват разни неща, така не им се налага да мислят, не им се налага да имат собствено мнение, собствено виждане за нещата – някой вече го е измислил преди тях, някой вече е решил.

Нека да се върнем на задачата с личните данни.

Не е трудно да се отговори на въпросите за година и място на раждане на Иисус Христос, не е трудно и да се отговори на въпросът за родителите. Ако още от 5 клас научим децата грешно, ако още тук подкопаем основите на християнството с нагли подигравки, какво ще се случи после? Едва ли се замислят авторите на тази глупост.

 Ако си припомним и текстовете за йога на матурата  и безумните оправдания тогава, някак си остава неприятното чувство за целенасочена политика.

638-167807-1_wide

Автор: Николина Александрова

За Николина Александрова

Виж още

Нови електронни камбани има най-големият православен храм в Ямбол – „Св. Николай Чудотворец“

Нови електронни камбани има най-големият православен храм в Ямбол – „Св. Николай Чудотворец“. Средствата за ...