Начало / Новини / Храм „Св. Николай Чудотворец“ в Асеновград получи като дар пръст от гроба на свети Лука Кримски

Храм „Св. Николай Чудотворец“ в Асеновград получи като дар пръст от гроба на свети Лука Кримски

Старинната църква свети Николай Чудотворец в Асеновград получи дар от журналиста Ангел Бончев – пръст от гроба на свети Лука Кримски.

Това се случи на прожекцията на филма „Светителят хирург „в града, с което се откриха Майските културни празници.

„Това бе мястото, където аз се запознах със свети Лука Крисмки. През 2012-а година бях на литургия в храма и една нова голяма икона ми направи впечатление. Тя бе на светец в архиерейско облачение и табличка с медицински инструменти. До нея имаше информация за свети Лука и аз продължих да се влнувам от живота и медицинските му дела. После получих и поканата да сътворя филма за живота му от митрополит Николай.“,

каза за Добротолюбие авторът на филма Ангел Бончев. Всеки четвъртък пред тази икона в църквата се чете акатистът на свети Лука Кримски и молитви на хора, на които им предстои тежка операция. Именно пред иконата на кримския светец Лука бе изпросено изцелението на асеновградската учителка по английски език Людмила Ангелова, която страдаше от онкологично заболяване и мисията за нейното оздравяване и събиране на средства поеха нейните ученици. Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов приветства авторът на филма преди прожекцията с думите:

„Пред нас е един млад човек, който с работата си показва, че има отношение и милее за запазването и развитието на културно-просветните и духовни ценности на родния край и на родината. Асеновград се гордее с него, не само като известен телевизионер, а и вече филмов автор“.

Д-р Караиванов получи подарък икона на св. Лука, направена лично от журналиста от телевизия Европа, в знак на благодарност за съвместната работа с Община Асеновград по реализацията на прожекцията на „Светителят хирург“. С прожекция на православния филм „Светителят хирург” Асеновград стартира своите традиционни майски празници. Препълнената зрителна зала на читалище „Родолюбие“ събра стотици зрители, които тръпнеха в очакване за среща с живота на светеца. Вечерта бе изключително емоционална за близо петстотинте зрители в залата на читалище „Родолюбие“. Безплатните прожекции на филма „Светителят хирург “ в страната продължават. Ще има представяния на лентата в Стара Загора, Казанлък, Варна, Хасково и Благоевград.

За Ангел Карадаков

Виж още

Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна църква с името Св. Теофана Басараб

Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна църква с името Св. ...