Начало / Uncategorized / Почина Иван Сенокозлиев – свидетел на църковните дела от последните 70 години

Почина Иван Сенокозлиев – свидетел на църковните дела от последните 70 години

След кратко боледуване се  представи в Господа Иван Сенокозлиев.

Иван Сенокозлиев  е легендарна фигура в църковната ни история. Той беше свидетел на църковните дела от последните 70 години- свидетел на атентата в църквата „Св. Неделя“, близък до  екзарх Стефан, участник в св. Кръщение на Симеон Сакскобургготски.

Иван Сенокозлиев е роден в София на 12 юни 1923 г. Завършва Трета прогимназия, а после Софийската семинария. Две години учи в Богословския факултет, след което се прехвърля и завършва история. Три години работи като гимназиален учител по история и латински, после в дирекция „Отдих и култура“ към социалното министерство. От септември 1949 г е служител в културния отдел на столична община.

На 12 юли 1937 г. заедно с екзарх Стефан участвал в светото Кръщение на Симеон Сакскобургготски, в дворцовия параклис „Св. ап. Петър и Павел“. Присъствали митрополитите, дворцовият свещеник Рафаил Алексиев и архидякон Яков Григориевич Никишин.

Иван Сенокозлиев беше близък до екзарх Стефан и приснопаметните патриарси Кирил и Максим, спомени за които разказваха с охота.

Бог да го прости! Вечна и блажна да бъде паметта му

За Николина Александрова

Виж още

Прокараха път до Дъбайския манастир, край Сандански

След всички инициативи по възстановяване и облагородяване на Дъбайския манастир вече има и прокаран път ...