Начало / Uncategorized / Старецът Паисий Светогорец за силата на вярата

Старецът Паисий Светогорец за силата на вярата

Отче, какво е това “печат на Агнеца”?

– Кой е Агнецът?

– Христос.

– Какъв е печатът на Христа? Когато християнинът се кръщава, свещеникът го помазва кръстообразно по челото със светото миро, казвайки: “Печат дара Духа Светаго”. После всеки път, когато християнинът се прекръства, той се покланя на спасителните Господни страдания и призовава силата на Кръста, която се състои в силата на кръстната смърт на Христа. Когато казваме: “Кръсте Христов, спаси ни с твоята сила”, призоваваме силата на кръстната Господня жертва. Затова Кръстът има голяма сила. Например ако вали дъжд и падат гръмотевици, може някой голям метален кръст, поставен на камбанарията, да бъде ударен от гръм. Ако обаче там отдолу се намира някой християнин, който носи едно ей такова малко кръстче и той каже: “Кръсте Христов, спаси ме с твоята сила”, няма да го удари гръм. В първия случай действат природните закони и гръмотевицата пада върху металния кръст и го събаря. Във втория случай едно ей такова кръстче предпазва вярващия, защото е призовал силата на Кръста.

– Отче, защо, въпреки че се моля за нещо с вяра, Бог не го дава?

 – Вярваш, просиш, но ако нямаш смирение или ако имаш предразположеност към гордост, Бог не дава. Може човек да има вяра не колкото синапено зърно (виж Мат. 17:20, Лук. 17:6), но колкото едно кило синап. Обаче ако няма съответното смирение, Бог няма да действа, защото това няма да е от полза за човека. Когато е налице гордост, вярата не действа.

Когато човек върви в живота си с вяра, без съмнения и проси Божията помощ, то лека-полека ще преживее отначало малки, а после и все по-големи духовни събития и състояния, и ще стане още по-вярващ. Като живее в близост с божествените тайнства, става богослов, защото ги постига не с разсъдъка си, а ги преживява в действителност. Вярата му постоянно се увеличава, защото той вече живее в друго пространство, изпълнено с божествени събития. Обаче, за да почувства и преживее човек Божиите тайнства, трябва да съблече от себе си ветхия човек, да си възвърне по някакъв начин състоянието преди падението. Трябва да притежава невинност и простота, за да бъде непоклатима вярата му и да вярва съвършено, че няма такова нещо, което Бог не би могъл да направи. Тогава ако чуе, че някой човек не вярва или се съмнява в някои неща, които имат връзка с Божията помощ, знаете ли колко страда?

 – Отче, когато човек има вяра, може ли с молитвата да промени посоката на случващите се събития?

– Ако има силна вяра, може да промени много неща. Дори и да е построил дома си насред буен поток, и потокът се напълни, ако вярва силно и помоли горещо Бога, потокът ще започне да тече обратно. Обаче трябва да има такава вяра, че ако например чуе, че някъде е станало чудо, морето се е пресушило и сега го орат с трактори, а рибата я изкарват с камиони, трябва да повярва на това. И въобще не би отишъл да види и да се увери със собствените си очи. Дори и да живее на сто метра от морето, но да няма пряка видимост към него, от мястото където се намира, няма да отиде, за да се увери, че е истина, защото не се съмнява. Знае, че за Бога всичко е възможно, че Божията сила не може да се ограничи и поради това не показва интерес по-нататък. Ето такава силна вяра нека има. Само истински вярващият живее истински и е действителен Божий човек.

Източник:  Духовно пробуждане, Слова Том 2, Старецът Паисий Светогорец

Издава се с благословението на славянобългарския манастир “Св. Вмчк Георги Зограф”, Света Гора, Атон.

За Николина Александрова

Виж още

В село Беден събират дарения за довършване на параклис

В девинското село Беден започна кампания за събиране на дарения за довършване на параклиса „Успение ...