Начало / Uncategorized / Старецът Паисий Светогорец за силата на вярата

Старецът Паисий Светогорец за силата на вярата

Отче, какво е това “печат на Агнеца”?

– Кой е Агнецът?

– Христос.

– Какъв е печатът на Христа? Когато християнинът се кръщава, свещеникът го помазва кръстообразно по челото със светото миро, казвайки: “Печат дара Духа Светаго”. После всеки път, когато християнинът се прекръства, той се покланя на спасителните Господни страдания и призовава силата на Кръста, която се състои в силата на кръстната смърт на Христа. Когато казваме: “Кръсте Христов, спаси ни с твоята сила”, призоваваме силата на кръстната Господня жертва. Затова Кръстът има голяма сила. Например ако вали дъжд и падат гръмотевици, може някой голям метален кръст, поставен на камбанарията, да бъде ударен от гръм. Ако обаче там отдолу се намира някой християнин, който носи едно ей такова малко кръстче и той каже: “Кръсте Христов, спаси ме с твоята сила”, няма да го удари гръм. В първия случай действат природните закони и гръмотевицата пада върху металния кръст и го събаря. Във втория случай едно ей такова кръстче предпазва вярващия, защото е призовал силата на Кръста.

– Отче, защо, въпреки че се моля за нещо с вяра, Бог не го дава?

 – Вярваш, просиш, но ако нямаш смирение или ако имаш предразположеност към гордост, Бог не дава. Може човек да има вяра не колкото синапено зърно (виж Мат. 17:20, Лук. 17:6), но колкото едно кило синап. Обаче ако няма съответното смирение, Бог няма да действа, защото това няма да е от полза за човека. Когато е налице гордост, вярата не действа.

Когато човек върви в живота си с вяра, без съмнения и проси Божията помощ, то лека-полека ще преживее отначало малки, а после и все по-големи духовни събития и състояния, и ще стане още по-вярващ. Като живее в близост с божествените тайнства, става богослов, защото ги постига не с разсъдъка си, а ги преживява в действителност. Вярата му постоянно се увеличава, защото той вече живее в друго пространство, изпълнено с божествени събития. Обаче, за да почувства и преживее човек Божиите тайнства, трябва да съблече от себе си ветхия човек, да си възвърне по някакъв начин състоянието преди падението. Трябва да притежава невинност и простота, за да бъде непоклатима вярата му и да вярва съвършено, че няма такова нещо, което Бог не би могъл да направи. Тогава ако чуе, че някой човек не вярва или се съмнява в някои неща, които имат връзка с Божията помощ, знаете ли колко страда?

 – Отче, когато човек има вяра, може ли с молитвата да промени посоката на случващите се събития?

– Ако има силна вяра, може да промени много неща. Дори и да е построил дома си насред буен поток, и потокът се напълни, ако вярва силно и помоли горещо Бога, потокът ще започне да тече обратно. Обаче трябва да има такава вяра, че ако например чуе, че някъде е станало чудо, морето се е пресушило и сега го орат с трактори, а рибата я изкарват с камиони, трябва да повярва на това. И въобще не би отишъл да види и да се увери със собствените си очи. Дори и да живее на сто метра от морето, но да няма пряка видимост към него, от мястото където се намира, няма да отиде, за да се увери, че е истина, защото не се съмнява. Знае, че за Бога всичко е възможно, че Божията сила не може да се ограничи и поради това не показва интерес по-нататък. Ето такава силна вяра нека има. Само истински вярващият живее истински и е действителен Божий човек.

Източник:  Духовно пробуждане, Слова Том 2, Старецът Паисий Светогорец

Издава се с благословението на славянобългарския манастир “Св. Вмчк Георги Зограф”, Света Гора, Атон.

За Николина Александрова

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...