Начало / Uncategorized / Гергьовден в страната (ОБЗОР)

Гергьовден в страната (ОБЗОР)

„Нека неоскъдяващата божествена благодат всякога да пребъдва над тези знамена, а Божията десница неизменно да бъде с родното наше войнство. Нека продължаваме да стоим здраво във вярата на нашите предци, да вървим по техните стъпки и да следваме оставения ни от тях образец и пример на безкористна и жертвена любов към Бога, към Неговата света Църква и към свидната ни Родина – майка България“, каза в словото си Негово Светейшество  патриарх Неофит.

София: Българският патриарх Неофит отслужи днес празничният водосвет в съслужение със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който след водосвета освети знамената, като ги поръси със светена вода.DSC_6151
В края на тържественото последование патриарх Неофит каза, че „верни на вековната традиция, и днес, в деня на дивния и славен Христов мъченик и победоносен воин Георги молитвено изпросваме от Всеподателя Неговата божествена милост и закрила, като призоваваме Божията благодат над тази вода, с която поръсваме знамената на славната и непобедима българска армия. Знамената, които безстрашното наше войнство винаги е опазвало с чест и достойнство, и под които са проливали кръвта си безброй знайни и незнайни синове на скъпия ни народ, отдавайки живота си за своите братя по вяра и род, за славата и честта на своята обична Родина България.“

ca1310fdbb5627df106cf75bdc77d5a0На 6 май ежегодно за манастира „Св. вмчк. Георги Зограф” на Света гора, Атон, от България заминава църковно-държавна делегация, която се включва в честването на празника. Тази година начело на делегацията, по решение на Светия Синод на Българската православна църква, е Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. На него се пада честта не само да оглави традиционните богослужения за празника, но и да открие новия архондарик на манастира. Благодарение на усилията, положени през последните години от монашеското братство, ръководено от Негово високопреподобие схиархимандрит Амвросий – игумен на светата обител, в нея са извършени мащабни строителни дейности. Венецът на многобройните подобрения в манастира е новият архондарик, въпреки че не трябва да се забравят и другите подобрения като укрепителните стени, започналото реновиране на почти всички манастирски сгради. Но най-важното е, че монашеското братство остава верен крепител на светата православна вяра и денонощно отправя своите молитви за добруването на българския народ и всички православни християни.

Варна: Днес Архиерейска св. Литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Варненския и 005Великопреславски Митрополит Йоан в Катедрален храм „Успение Богородично“ – Варна. След края на Светата Литургия Негово Високопреосвещенство Митрополит Йоан отслужи водосвет и благослови бойните знамена на Военноморските сили на площад „Св. св. Кирил и Методий“, пред Катедралния храм.В 11:00ч. бяха положени венци и цветя пред „Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година“.
Втори храмов празник отбеляза варненският храм „Св. Атанасий” на Гергьовден. Южният престол в олтара е посветен на Свети великомъченик Георги Победоносец. Той е пренесен от едноименната църква намирала се в пределите на днешните Римски терми и разрушена през 1948г.

DSCN0782-700x525Видин: На 6 май – Гергьовден, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи тържествена света Литургия в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ в гр. Белоградчик.
Архиерейското богослужение започна в 9:00 ч. и бе в чест отбелязването на храмовия празник на белоградчишката църква, която през 2018 г., ще отбележи своята 150- годишнина.
Празникът бе организира от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия иконом Рафаил Александров и Община Белоградчик.

За Николина Александрова

Виж още

Нови електронни камбани има най-големият православен храм в Ямбол – „Св. Николай Чудотворец“

Нови електронни камбани има най-големият православен храм в Ямбол – „Св. Николай Чудотворец“. Средствата за ...