Начало / Новини / Православен храм в Чехия пострада от мюсюлмани

Православен храм в Чехия пострада от мюсюлмани

В утрото на 28 април, храмът „Успение на Пресвета Богородица“ в гробището Олшани, в Прага, Чехия е пострадал от вандалски прояви, предава pravoslavie.ru по информация на The Prague Express. 

Според очевидци, предния ден странен мъж е влязъл в храма след Светата Литургия и е започнал да се моли на Аллах. След това е свалил шапката си и я е захвърлил по една от иконите. Заплашил е енориашите, крещейки, че не знаят какво ги очак. Говорел на руски, като крещял неща и на арабски.     

Пазачът е извикал полицията. Мюсюлманинът започнал да уринира пред очите на пристигналите униформени, целейки се в обувките им, след което е задържан. 

На следващата сутрин по стените на храма и в криптата са нанесени графити с текст: „Аллах Акбар! Вашият бог е Аллах! Смъртта е близо“

Църквата „Успение Богородично“ е един от православните храмове в Чехия, построен от руски емигранти в началото на 20-ти век. Близо до храма се намира и руското гробище, където са погребани множество емигранти от първата емигрантска вълна, включително и писателят Аркади Аверченко. 

За Божин Дончев

Виж още

Честваме празника на светите Константин и Елена

На 21 май Българската православна църква отбелязва паметта на св. император Константин и майка му ...