Начало / Uncategorized / С филма „Светителят хирург“ Асеновград открива Майските си културни празници

С филма „Светителят хирург“ Асеновград открива Майските си културни празници

Майските културни празници на община Асеновград ще бъдат открити с прожекция на филма „Светителят хирург“. Това ще се случи на празника Преполовение, който тази година се пада на 10 май от 19 часа.

Голямата зала на читалище „Родолюбие“ в Асеновград ще приеме при вход свободен всеки, който желае да се докосне до свети Лука Кримски чрез филма „Светителят хирург“.

Така както свети Лука е лекувал безплатно пациентите, които са нямали възможност да си платят за преглед или операция, така и ние даваме възможност на всеки, който иска да се докосне до живота и знаменитите открития в медицината на светеца Чудотворец, да го направи абсолютно безплатно, каза пред „Добротолюбие” авторът на филма Ангел Бончев.

Той, както и редакторът на филма Емилия Маринова и режисьорът по монтажа Боряна Букикова-Пунчева са от Асеновград.

Благословението за безплатни прожекции в цялата страна бе дадена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който е вдъхновител на филма „Светителят хирург“, а Пловдивската Православна телевизия е продуцент на лентата. Целият екип ще присъства на 10 май в читалище „Родолюбие“, за да представи филма. „Светителят хирург“ разказва хронологично живота на светеца. В него са включени двама живи негови роднини, които разказват своите спомени за свети Лука. Заснета е и една вече покойна монахиня, която е била лично кръстена от свети Лука в една стая, а не в църква, заради забраната по онова атеистично време да бъдат кръщавани деца, но монахиня Анна си спомня много добре този миг от живота й.

В лентата са включени архивни кадри, някои от които на самия православен светител (видео и снимки). Голяма част от филма е сниман в Симферопол, където се покоят неговите мощи. Показва се нагледно денят, в който се отбелязва неговата памет (11 юни по стар стил). Изключително атрактивен филм за вярващите православни християни, а и за хората, които се колебаят във вярата си. Разказва се и за две от чудесата на светеца с личните истории на двама души, които са убедени, че лично свети Лука е взел участие в тяхната съдба.

Той е сред най-почитаните православни светци на ХХ век (архиепископ, изповедник, мъченик и безсребреник). Освен това е сред водещите хирурзи на века, заради откритията му и разработките в сферата на местната упойка (т.нар. регионарна анестезия). Благодарение на свети Лука в днешно време ние се ползваме от неговите трудове. Свети Лука Кримски е сред най-добрите хирурзи с принос и в гнойно-септичната хирургия в доантибиотичната ера.

Той не е имал неуспешна операция. Според духовни лица по време на операциите ръката на свети Лука е била направлявана от Божията десница.

Негова е и доказано първата трансплантация от животно на човек, като заради липсата на конци при тази операция, той е използвал за шевовете косите на пациента. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащите, както той нарича хората, свети Лука е приемал всеки ден по един час безплатно пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се.

През живота си той е произнесъл 1250 проповеди, като Съветът на Московската духовна академия нарича неговите трудове изключително явление.

Пловдивският митрополит Николай коментира, че всички факти около живота на светеца говорят, че той ревностно се е борил за човешкия живот, защото обичал хората. „Свети Лука е откривал във всеки човек Божие създание и го е виждал точно така, както го вижда сам Бог – не ценен, а безценен”, казва още митрополит Николай. Според него днес често медицината се превръща в бизнес и губи предназначението си.

По думите му свети Лука трябва да е пример за съвременните и бъдещите лекари. Филмът е създаден с благословението на Пловдивския митрополит Николай, а Пловдивската православна телевизия е продуцент на „Светителят хирург“.

За Николина Александрова

Виж още

Нови електронни камбани има най-големият православен храм в Ямбол – „Св. Николай Чудотворец“

Нови електронни камбани има най-големият православен храм в Ямбол – „Св. Николай Чудотворец“. Средствата за ...