Начало / Uncategorized / От Бари в Русия ще бъдат пренесени св. мощи на Св. Николай Мирликийски

От Бари в Русия ще бъдат пренесени св. мощи на Св. Николай Мирликийски

От 21 май до 28 юли 2017 г. ще бъдат пренесени в Русия част от св.мощи на Св. Николай Мирликийски, съхранени в папската базилика в Бари (Италия).

Това е уникално събитие – за 930 години честните мощи никога не са напускали града. Споразумението за този безпрецедентен акт е постигнато в резултат на историческата среща на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил с папа Франциск на 12-ти февруари 2016г.

Св. Николай е  един от най-почитаните светци, не само в Римокатолическата и Православната църква, но и в целия християнски свят. Всяка година стотици вярващи от Московска патриаршия идват в Бари, за да се поклонят на св. мощи на великия светец. Въпреки това, за по-голямата част от православните християни в Русия е трудно да предприемат такова дълго поклонение. Папа Франциск и патриарха на Москва и цяла Русия Кирил се надяват, че молитвата към чудотворните мощи на светеца ще укрепи вярата в сърцата на хората.

Само припомняме,че св. мощи на св. Николай Мирликийски се съхраняват в  столичния храм „Св. Николай“ в кв. Връбница.

От град Бари миналата година, Западно и средноевропейския митрополит Антоний донесе миро от мощите на Св. Николай Мирликийски в храм „Свети Николай“ в Стара Загора.

За Николина Александрова

Виж още

Нови електронни камбани има най-големият православен храм в Ямбол – „Св. Николай Чудотворец“

Нови електронни камбани има най-големият православен храм в Ямбол – „Св. Николай Чудотворец“. Средствата за ...